Novo šolsko leto prinese s seboj tudi večje ali manjše prenove otroških sob. V luči trenutne situacije, kjer se za kakšen mesec zopet utegne zgoditi šolanje na daljavo, je dobro urejen otroški kotiček še toliko pomembnejši. In kaj je najnujneje urediti? Zelo pomembno je otroku zagotoviti dovolj naravne svetlobe, svež zrak in čez noč dobro zatemnitev za boljši spanec. To velja za vse otroške sobe, še zlasti pa tiste v mansardi, kjer zlasti svetloba dostikrat ni samoumevna.

Otroci se v sobi igrajo, učijo in spijo, zato potrebujejo dobro bivalno klimo, ki jo sestavljajo trije temelji – svež zrak, naravna svetloba in čez noč tudi popolna zatemnitev. V mansardi za vse to lahko poskrbite z ustreznimi strešnimi okni, ki morajo biti primerno razporejena, predvsem pa naj jih bo dovolj.

Kopanje v svetlobi

Prvi korak do dobrega počutja v mansardni otroški sobi je gotovo svetloba, ki naj bo v večji meri naravna, umetna pa le za tiste trenutke, ko zmanjka sonca. Naravno svetlobo v sobo najlažje pripeljete s pomočjo strešnih oken, ki so tudi do dvakrat bolj učinkovita kot običajna fasadna okna enake velikosti in zagotavljajo naravni pretok svetlobe globoko v prostor. Z njimi boste sobo naredili bolj odprto in prijetno, pri tem pa ustvarili iluzijo, da je večja in prostornejša, kot je v resnici.

Za dovajanje več dnevne svetlobe v otroški prostor niso ovira niti hiše z ravno streho, saj se tudi zanje dobi ustrezna strešna okna. V tem primeru se lahko poslužite brezplačnega svetovanja in 3d simulacije obstoječega prostora z več okni ter slikovnim prikazom potovanja svetlobe.

Strešna okna so še posebej pomembna v sobah na severni strani, kjer je že v osnovi svetlobe manj. Okna, ki se odpirajo proti nebu, so celo edini način, da prostori, obrnjeni proti severu, dobijo neposredno sončno svetlobo.

Kako pomembna je za otroka naravna svetloba, kaže podatek, da se učne sposobnosti v dobrih bivalnih pogojih povečajo ker za 15 odstotkov, več naravne svetlobe spodbuja tudi otroško igro.

Avtomatsko do svežega zraka

Podobno kot s svetlobo, je s svežim zrakom. Nikoli ga ni preveč! Svež zrak otroku omogoča boljšo koncentracijo, zmanjšuje alergije, poskrbi za boljše počutje in jasne misli. Pomaga tudi pri boljšem spanju in poveča učne sposobnosti. Žal pa so otroci dostikrat izpostavljeni slabi kvaliteti zraka, saj so njihove sobe polne plastičnih igrač in elektronske opreme, tudi zračenje otroške sobe statistično gledano ni tako pogosto kot zračenje ostalih prostorov doma.

Kaj lahko ukrenete? S selekcioniranjem igrač in odstranitvijo nepotrebne elektronike lahko zrak v otroški sobi že pomembno izboljšate, priporočljivo pa je tudi, da vsaj trikrat dnevno dobro prezračite prostor, tako da se v njem zamenja ves zrak. Strešna okna VELUX vam bodo pri tem v veliko pomoč, in sicer  ne glede na to, kako jih boste odpirali: ročno ali z daljinskim upravljanjem in časovnim programiranjem z VELUX Integra.

Vsa strešna okna VELUX omogočajo tudi stalno samodejno prezračevanje preko lopute za prezračevanje, četudi je okno zaprto, na primer pri slabem vremenu. Obenem filter prepreči vstop mrčesu in prašnim delcem, tako da lahko otrok brezskrbno uživa v svežem zraku. 

Za počitek je nujna tema

Kaj je skupnega zdravim in zadovoljnim otrokom, ki so uspešni v šoli? Dovolj počitka. Otroška postelja je ključni del pohištva v otroški sobi. Postavite jo v najbolj umirjeni kotiček, pri tem pa pazite, da je ležišče zračno, prevlečeno s protialergijsko posteljnino, vzglavnik ergonomsko oblikovan, če je postelja na višini, mora biti tudi primerno varovana. Ne pozabite pa niti na ustrezno temo. Za najboljše spanje je namreč potrebna tema in na strešnih oknih v mansardi to najlažje zagotovite s senčili za popolno zatemnitev.

Pri podjetju VELUX priporočajo Siesta senčilo, ki zastre vso vpadajočo svetlobo ter je na voljo v različnih trendovskih in klasičnih barvah, z dizajni otroške kolekcije in kolekcije Color by You. Senčilo je zasnovano za popolno prileganje in enostavno montažo brez merjenja, obrezovanja ali rezanja, izbirate pa lahko tudi med belimi ali brušenimi aluminijastimi stranskimi vodili.

Še več idej, kaj vse potrebuje mansardna otroška soba in kako pomembna so v njej strešna okna, najdete na spletni strani VELUX.

Sponzorirana vsebina