Vsi ljubitelji kulinarike in kuhanja dobro vedo, kako nepogrešljiva je uporaba zelišč med samim kuhanjem. Nič ni lepšega, kot da za piko na i sežete na polico po nekaj listkov svežih začimb ter jih dodate v že skoraj pripravljeno jed. Vendar pa tudi zeliščni vrt v kuhinji potrebuje svojevrstno skrb in nego, če želimo, da bo bujno rastel in nam še naprej nudil pomembne kuharske sestavine.

Za začetek je prav, da za notranje prostore izberemo zelišča, ki jim bivanje za štirimi stenami odgovarja. In katera to so? »Timijan, kraški šetraj, drobnjak, peteršilj, bazilika in tudi origano lahko le z nekaj truda brez težav uspevajo tudi v kuhinji. Zagotoviti jim moramo dovolj svetlobe, še boljše direktnega sonca, primerno hranljiv substrat in ravno prav vode, ki mora imeti prostor za odtekanje,« pojasnjuje Katarina Kovačič, diplomirana biotehnologinja in strastna zeliščarka, ki vodi blagovno znamko Zelišča Cvetka. Na njihovi spletni strani lahko najdete pester nabor zelišč in številne nasvete v povezavi z njihovim gojenjem.

Manj zahtevne vrste

Ob tem sogovornica opozarja, da so nekatera zelišča precej bolj trpežna kot druga. Če torej niste najboljši pri ohranjanju rastlinja pri življenju je morda bolj smiselno, da izberete manj zahtevna zelišča. »Drobnjak in timijan vam bosta le s težavo odmrla – obe rastlini sta zelo trpežni in ne potrebujeta veliko nege, tudi substrat je lahko enostaven. Obe rastlini hitro odganjata nove poganjke, tako da ju lahko večkrat obrežemo in uporabimo pri kuhanju. Tudi kraški šetraj je precej odporen in ne potrebuje veliko nege, mogoče je le nekoliko počasnejši v rasti,« poudarja strokovnjakinja za zelišča.

Za vsako zelišče svoj lonček

Med gurmani zelo priljubljena bazilika bo morda še bolje uspevala v zunanjem vrtu. Potrebuje namreč veliko mero sončne svetlobe in primerno temperaturo, poleg tega pa se hitro zelo razraste, zato bo na vrtu precej bolj zadovoljna in bujna. Skrb za zelišča se začne že takoj, ko jih prinesemo domov. Kar se da hitro jih osvobodimo plastičnih lončkov, v katerih smo jih prinesli in jih presadimo v lonček z luknjico za odtekanje vode. Lonček položimo na podstavek, ki bo lovil odvečno vodo. Zelišč ne posadimo skupaj v en lonček, saj bodo najbolje uspevala vsaka v svojem lončku. Vsaka zahteva svojevrstno skrb, zato je težko posploševati in skrbeti za vse na enak način. Tako bo peteršilj precej bolj zadovoljen z vlažno prstjo, medtem ko rožmarin in timijan v njen ne bosta prav dobro uspevala.

»Zelišča načeloma niso zahtevna – potrebujejo nek srednje kakovosten substrat, dovolj sončne svetlobe in redno zalivanje. Pomembno je, da voda v lončku ne zastaja, ampak lepo odteče. Prej odmrejo zaradi preveč zalivanja, kot pa če jih kdaj pozabimo zaliti,« poudarja sogovornica. Timijan, origano, majaron in podobna bodo zadovoljna z veliko močne sončne svetlobe, s pomočjo katere bodo razvila intenziven okus, drobnjak in peteršilj pa potrebujeta precej manj sonca. Če zelišča postavimo na okensko polico jih ne pozabimo obračati, saj sicer dobijo svetlobo le z ene strani.

Pomemben del nege je tudi redno obrezovanje, saj s tem spodbudimo rast novih listov. Če izberemo zelišča, ki cvetijo, ne pozabimo redno odstranjevati cvetnih stebel, cvetove pa moramo nujno odrezati vsaj takrat, ko odcvetijo. Odstranjujemo tudi nezaželene poganjke, rast pa bomo spodbudili tudi s tem, da jih bomo v spomladanskih mesecih primerno obrezali. »Pozabiti pa ne smemo na samo rez – namreč nove poganjke režemo pazljivo, da ostane dovolj vejic in stebel, iz katerih novi poganjki lahko ponovno odženejo,« zaključi Katarina.

Fotografije: Pinterest