Veliko je že znanega o pravilni osvetlitvi kuhinj, spalnic, dnevnih sob in drugih prostorov doma. Le redko pa se spomnite na stopnišče. Po krivici spregledana bi osvetlitev stopnišča morala biti prioritetna in je ne bi smeli podcenjevati. Poglejmo, zakaj in kako lahko to popravite.

Temno stopnišče je izjemno nevarno. Samo en napačen korak in že lahko pristanete na berglah. Osvetlitev stopnišča torej izboljša varnost in preprečuje nesreče. Zato priporočamo, da imajo tudi kratka stopnišča (z dvema ali tremi stopnicami) v bližini luč. Tokrat vam predstavljamo, kako imenitna stopnišča si lahko pričarate z uporabo LED luči.

Načrtovanje

Če ste šele v procesu načrtovanja stopnišča, začnite že v tej zgodni fazi razmišljati tudi o svetlitvi. To je še posebej pomembno, če želite manj vsiljive luči, vgrajene v omet ali samo stopnišče. Drugi pomembni razmislek naj bo o mestu namestitve. Naj svetloba prihaja od zgoraj, s tal ali od strani, s stene? Za najboljši učinek je to treba vedeti že pred samo postavitvijo stopnišča.

Dekorativna ali funkcionalna svetloba

Kar se tiče svetlobe, jo delimo na dva dela. Na dekorativno in funkcionalno. Seveda je pomembno, da je stopnišče razsvetljeno v zadostni meri, z malo bolj subtilno lučjo pa vsekakor dosežemo bolj eleganten videz. Idealno bi bilo, da bi svetloba stopnic povezovala prehod med dvema prostoroma, zato naj bo moč razsvetljave podobna kot v preostalem delu doma.

Vrste luči

Stopnišče lahko osvetlite na različne načine. Izbor je odvisen od vašega osebnega okusa kot arhitekturnih omejitev doma:

Stenske

Večina stopnišč je osvetljenih s stene. 99 odstotkov stopnic je na eni strani pritrjenih na steno in od tam jih je tudi najlažje osvetliti. Točkaste luči in luči v vdolbinah so zelo popularne in dokaj subtilne. Nekateri modeli teh luči so skoraj nevidni. Priporočljivo je takšno točkovno luč namestiti 15 do 20 cm nad vsako tretjo stopnico, tako bodo enakomerno in enotno razsvetljene vse stopnice. Namesto točkovnih luči, lahko uporabite po vsej dolžini stopnic tudi LED trak.

Na ograji

Iščete možnost, kako bi bile luči čim bolj nevidne, stopnišče pa vseeno svetlo? Ograja ponuja imenitno razporeditev svetlobe in to na obeh straneh stopnic.

Pod stopnicami

Če imate lebdeče stopnice ali takšne z robom, lahko pod njih elegantno pritrdite LED trakove. Takšna montaža osvetljave je malo bolj kompleksna in bo morda zahtevala mojstra. Vendar je končni učinek zanesljivo vreden vloženega truda.

Osvetlitev niš v steni

Včasih zadostuje, da namesto direktne osvetlitve stopnic osvetlite samo posamezne detajle stene. Če imate kakšne niše, kjer imate razstavljene umetnine ali vaze z rožami, je vanje usmerjena svetloba prava popestritev s stilskim učinkom.

Barvni snopi

V sodobne domove se zelo poda, da suhoparni beli, nevtralni svetlobi dodate malo življenja. Barvni snopi so magnet za oči in odličen način, da prostoru date osebno noto. Barvne led luči se lahko kombinirajo k betonskim ali marmornim stopniščem.

Na stropu

Zadnja možnost je osvetlitev stopnic iz stropa. To lahko izvedete samo v primeru, kadar nad prvim stopniščem ni drugega stopnišča (zaradi električnih napeljav). Odločite se za ločkovne LED luči ali lestenec, ki lahko sega celo od stropa do tal.

Fotografije: Pinterest