V ponedeljek, 20. maja, je na vrtu Plečnikove hiše potekala slovesna podelitev Plečnikovih nagrad. Gre za najvišja državna priznanja za vrhunske dosežke na področju arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture in oblikovanja interjerja, ki jih vsako leto podeli Sklad arhitekta Jožeta Plečnika.

Strokovna žirija v sestavi Matej Vozlič, Matjaž Bolčina, asist. Blaž Babnik Romaniuk, Luka Javornik in prof. dr. sc. Mia Roth Čerina je letos v kategorijah nagrad (za arhitekturno realizacijo večjega merila, za arhitekturno realizacijo manjšega merila, za javni prostor, za strokovno publicistiko, za bogatitev prostorske kulture) izbrala eno Plečnikovo nagrado, štiri Plečnikove medalje in eno študentsko štipendijo.

Prof. Boštjan Vuga, predsednik upravnega odbora Sklada arhitekta Jožeta Plečnika, je o nagradah povedal: »Poslanstvo Plečnikovih nagrad je, da so projektivne, da kažejo pot naprej ter s svojo vrhunskostjo, svojstvenostjo in inventivnostjo vplivajo na arhitektovo delovanje in na razvoj širokega spektra arhitekturnih praks. Plečnikove nagrade podeljujemo za končana, realizirana dela. Tu se združita preteklost in sedanjost z namenom, da ponudita gradivo za prihodnost. Tu je teža Plečnikovih nagrad, v njihovem vplivu na arhitekturne prakse in na produkcijo v prihodnosti. Sklad danes podeljuje nagrade delom, ki povezujejo umetniško imaginacijo s sodobnimi socialnimi, političnimi, ekonomskimi, tehnološkimi in okoljskimi dogajanji in ki dokazujejo, da njihovi avtorji s svojim delovanjem niso le aktivni ustvarjalci prostora, ampak celotne družbe.«

Plečnikova nagrada za nadkritje ostalin

Plečnikovo nagrado je prejelo delo Nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji, pod katerega se podpisujejo doc. Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap, Samo Mlakar, Katja Ivić in Dino Mujić.

Foto: Miran Kambič, Tadej Bolta

V kategoriji arhitekturne realizacije manjšega merila je priznanje prejel projekt 2 prenovi, katerega avtorji so Matija Bevk, prof. mag. Vasa J. Perović, Valentin Tribušon, Rok Primažič, Antonia Rubić in Irene Salord Vila.

V kategoriji javnega prostora si je priznanje prislužil projekt Brv za pešce in kolesarje v Irči vasi. Avtorji projekta so asist. Blaž Budja, Rok Jereb, Marjan Pipenbaher, Tomaž Weingerl in Dušan Stupar.

Angleška izdaja knjige Garden and metaphor: essays on the essence of the garden, avtoric Ane Kučan in zunanje sodelavke UL FA doc. dr. Mateje Kurir, je prejela priznanje v kategoriji strokovne publicistike.

Plečnikovo medaljo za bogatitev prostorske kulture so podelili arhitektki Meti Kutin za projekt Mesto živi v ljudeh. Projekt traja in raste že več kot desetletje ter sega od različnih metod poučevanja do raziskovanja in opolnomočenja udeležencev programov Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje.

Štipendija Plečnikovega sklada pa bo dodeljena Neži Brankovič za magistrsko delo Dom v zalivu, idejna zasnova prenove Narodnega doma v Trstu, pod vodstvom mentorice prof. Maruše Zorec.

Hkrati se je v Plečnikovi hiši odprla tudi razstava nagrajenih del Artefakti, ki bo na ogled do 9. junija 2024.

Fotografije: Mateja Jordović Potočnik