V letu 2017, ko obeležujemo okrogli obletnici Plečnikovega rojstva in smrti, je Plečnikovo nagrado prejel Materinski dom Jereb Budja arhitektov.

Včeraj so bila v slavnostni dvorani Narodne galerije v Ljubljani podeljena Plečnikova odličja. Plečnikova nagrada, osrednje javno priznanje slovenskemu avtorju za vrhunsko stvaritev na področju arhitekture, je šla v roke Roku Jerebu, Blažu Budji in Nini Majoranc, ki so uspeli z zadržano gesto ustvariti mehak oklep za matere v stiski.

“Materinski dom v Ljubljani je v več pogledih posebna hiša,” zapišejo arhitekti. Je hiša, namenjena predvsem materam z otroki, ki zaradi socialne ali stanovanjske stiske ne morejo zagotoviti ustreznega okolja za otroke. Je hiša, ki že s svojim oblikovanjem govori o varnosti, o oklepu. Je hiša, ki za grobo fasado skriva tako intimne spalnice kot raznolike mikroambiente, namenjene druženju, počitku ali delu, oblikovane z mehko roko, opremljene z naravnimi materiali in osvetljene z obilico sonca. Je hiša, ki stoji znotraj enodružinske zidave, a posnema tipologijo poslovnega objekta. Je hiša, ki kljub svoji plemeniti vsebini ni patetična ali nepotrebno ikonizirana, ampak zadržana, domačna in kvalitetno oblikovana.

“Zapisati smemo, da je to stavba, v kateri nihče ni zares doma, a se v njej lahko vsi počutijo kot doma,” je svojo obrazložitev za podelitev Plečnikove nagrade materinskemu domu v Ljubljani zaključila petčlanska strokovna žirija.

Materinski dom Ljubljana, Jereb in Budja arhitekti

Plečnikove medalje: od revije do interierja, enodružinske hiše in nogometnega centra

Sklad arhitekta Jožeta Plečnika je poleg nagrade podelil tudi Plečnikovi medalji za aktualno realizacijo, ki sta letos pripadli Nogometnemu centru Brdu pri Kranju (avtorji Arhitektura Krušec ter Studio AKKA) ter Hiši na Bledu Nava arhitektov. Več o tej pritlični hiši, ki je skladno umeščena v kompleks blejske domačije in se na vrt odpira z velikimi panoramskimi okni, si lahko preberete tudi na naših spletnih straneh.

Plečnikovi medalji za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture pa sta pripadli reviji Outsider ter Prenovi palače na Krekovi ulici 2 v Mariboru avtorjev Janka J. Zadravca in Uroša Lobnika. Študentsko Plečnikovo priznanje je prejel Tadej Juranovič z magistrskim delom Senzorialno doživljanje arhitekture odmika, Idejna zasnova Hiške iz kamna na Loborju.

Dobitniki Plečnikovih medalj in študentskega priznanja

 

Nagrajencem čestitamo!