Perforirana kovina je uporabna na različnih področjih, cenjena pa predvsem zato, ker ne rjavi, je trpežna, vsestranska in poceni. Najbolj pogosto te luknjičaste panele vidimo na fasadah kot zunanji okras objektov, pot pa so našli tudi v interjerje.

Perforirani paneli so na voljo v številnih vzorcih in materialih: od najpogostejšega nerjavečega jekla, aluminija, bakra, cinka, niklja in titana do lesa, kamna, keramičnih ploščic, opeke, stekla in usnja. Paneli se razlikujejo po velikosti, teksturi, teži in zaključku, vendar imajo kljub svojim razlikam velik vpliv na vizualen aspekt zunanjosti stavbe ali interjerja. Pravzaprav skorja ni področja, kjer ti paneli ne bi bili uporabni. Kot del eksterierja jih največkrat vidimo na fasadah, v domovih pa so osnova pohištva in dodatkov (stoli, mize, omare, predalniki, vrata, predelne stene, zaščita za balkone in okna, stopniščne ograje … in še mnogo drugega).

Velikost luknjic regulira količino svetlobe, ki prehaja skozi. Ustvarja lahko določeno mero intimnosti ter statični ali bolj dinamični učinek.

Kovinski paneli so lahko perforirani na različne načine in vzorce, najpogostejše so luknjice različnih velikosti, geometrični in umetniški vzorci, za vse pa je značilno, da ponujajo zračnost, transparentnost/preglednost, vendar ohranjajo določeno mero zasebnosti. Prav tako so paneli lahko barvani v kateri koli izbrani barvni odtenek, kar še poveča njihovo estetsko in uporabno vrednost.

Najpomembnejša lastnost kovinskih perforiranih izdelkov pa je njihova dolga življenjska doba in lahkost, ne zahtevajo posebnega vzdrževanja, odporni so na vse vremenske pojave, so okolju prijazni in jih moč tudi reciklirati.

Perforacije so v kovino izrezane lasersko, zelo natančno in estetsko.

Če si želite dinamičnosti, zračnega, sodobnega, industrijskega ali »high tech« videza, je perforirana kovana prava izbira. Panele lahko uporabite kot stensko oblogo, za svetila, predelne stene, stopnišče, oblogo za podporne stebre … ter tako zunanjemu ali notranjemu prostoru dodate osupljiv vizualni učinek.

Fotografije: Pinterest