Nagrajen prizidek h kamniti kmečki hiši

Prizidki so v Sloveniji priljubljen način reševanja stanovanjske stiske, nič manj popularni pa niso niti drugod po Evropi. Decembra 2021 je na primer Kraljevi inštitut britanskih arhitektov (RIBA Architects) za hišo leta izbral moderen prizidek k kmečki hiši v Gloucestershireu.

Foto: RIBA Architects/Paul Riddle

Do zaslužene nagrade pa je peljala kar 10 let dolga pot. Pod vodstvom arhitekturnega biroja Alison Brooks Architects sta lastnika David in Jenny najprej natančno obnovila 300 let staro kamnito kmečko hišo, ki z vrha hriba gleda na dolino Wye, znano kot območje izjemnih naravnih lepot. Ker imata v lasti bogato umetniško zbirko, sta kar celotno trinadstropno hišo uredila v velik galerijski prostor, prostor zase pa nato našla v prizidku.

Foto: RIBA Architects/Paul Riddle

Prizidek je po kvadraturi celo večji od hiše in danes skupaj z njo tvori izjemen dom. Obsega dve nadstropji, je rahlo zamaknjen in delno vpet v pobočje, s temnimi toni fasade in strehe pa se imenitno zlije z bližnjim gozdom.

Foto: RIBA Architects/Paul Riddle

V pritličju se v odprtem tlorisu nahajajo dnevna soba, jedilnica in v središču kuhinja, nad katero se dviga galerija. Ta je preplavljena z naravno svetlobo in ponuja panoramski pogled na okoliško pokrajino in vrt.

Foto: RIBA Architects/Paul Riddle

Glavno stopnišče je zavarovano s kovinskim regalom, ki ima tri vloge: hkrati je ograja, nastopa kot del stopnic in galerijski prostor ter vodi do dveh spalnic, pisarne in dodatne terase v pretočno nadstropje. Številne niše, poševnine in strešna okna so tu magnet za poglede, prav tako umetniške skulpture, ki so igrivo razporejene po vsem prostoru.

Foto: RIBA Architects/Paul Riddle

Posest se ogreva s pomočjo toplotne črpalke zemlja/zrak ter s sončnimi paneli, medtem ko je streha prizidka ozelenjena z avtohtonimi rastlinami, s čimer uspe zadržati tudi veliko deževnice.

Sicer pa so arhitekti v sklopu prenove oživili tudi okolico hiše, uredili travniški vrt in sadovnjak, vse skupaj pa zaokrožili z zidano ograjo in zasaditvijo medonosne žive meje, ki privablja ptice, čebele in druge opraševalce.

Foto: RIBA Architects/Paul Riddle
  • Arhitektura: Alison Brooks Architects
  • Datum zaključka del: december 2018
  • Skupna površina notranjih prostorov:  623 m²

Prejšnji članekPrefinjeno stanovanje v štajerski prestolnici
Naslednji članek2022 je Plečnikovo leto
Novinarka in prevajalka, v prostem času pa športnica in knjižni molj. Stalno je na lovu za novostmi s področja bivanja, pri čemer jo najbolj navdušujejo kombinacije naravnih materialov in modernih tehnologij. Če bi morala izbrati en sam kos pohištva, ki bi ga lahko vzela s seboj na neobljudeni otok, bi bil to knjižni regal.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje