… katera je najlepša v deleži tej. Tla so pogosto del prostora, ki ga lahko kaj hitro zanemarimo, vendar pa že majhen dodatek na tleh, hitro ustvari bolj domače in udobno okolje. Preproge so pogosto element prostora, ki pričarajo vtis domačnosti, zato jih pri opremljanju nikakor ne gre spregledati.

Če se lotite prenove prostora ali le iščete način, da nekoliko popestrite domovanje, ni boljšega načina, kot da začnete pri tleh. Preproge so kot nalašč za majhna domovanja, ki s tem postanejo še bolj udobna, primerne pa so tudi za velike prostore, kjer lahko domišljiji pustimo prosto pot.

Vir: homebunch.com

Začnemo lahko že pri enostavni gosto tkani preprogi, ki je kot nalašč za družine, saj je odporna na vse mogoče dejavnike. Primerne so predvsem za velike prostore, kjer bi želeli hoditi po mehkih tleh, predvsem spalnice, saj je udobneje stopiti iz tople postelje na mehko preprogo. Velikih kosov ne tlačimo v majhne prostore, saj lahko dodobra zaživijo šele na veliki površini. Prav tako za majhne prostore ne izbirajmo premajhnih preprog.

Najbolj priljubljene so preproge iz naravnih materialov kot so volna, sisal ali juta. Sisal in juta sta kot nalašč za vse lastnike kosmatih hišnih ljubljenčkov, saj jih je enostavneje posesati.

Če smo v zadnjih letih izbirali predvsem kričeče in vpadljive preproge, pa bo letošnje leto v znamenju nevtralnih in zemeljskih tonov v monokromatskem dizajnu.

Radi potujete? Zakaj ne bi kar na potovanju sklenili odločitve za nakup preproge, ki bo po drugi strani tudi čudovit spomin na tuje kraje. Predvsem v Maroku ali Mavretaniji boste našli čudovito tkane preproge lokalnih obrtnikov, številni so pripravljeni izdelke poslati tudi po pošti, da ne boste imeli težav na letalu.

Tudi v primeru preprog stavimo na trajnost. Izberimo preprogo, ki nas bo lahko spremljala generacije. Prepričajte se, da se ne boste naveličali barv in da bo preproga dovolj obstojna, da ne bost desetletja občudovali madeže kave, rdečega vina in čokolade. Če izbirate preprogo, ki bo naredila vtis izberite ročno tkano, saj nastaja pod rokami izurjenih obrtnikov, katerih znanje se prenaša skozi generacije.

Nasveti za izbiro prave:

– V dnevnem prostoru izberite dovolj veliko preprogo, da lahko nanjo postavite tudi sedežno garnituro in čajno mizico.

– Izberite barvo in vzorec, ki se ujemata z vtisom celotnega prostora, vendar se v njem ne izgubita.

– Pri urejanju prostora najprej pomislite na preprogo, saj je pogosto eden izmed dejavnikov, ki povežejo prostor v celoto. Če boste prej izbrali vse blazinice, dodatke in slike, boste lahko mesece in mesece iskali pravo.

– Preproga na preprogo? Zakaj pa ne!

Foto: Pinterest