Če opremljate nov dom (ali pa bi le popestrili starega), ne smejo manjkati starine. Ja, tiste, ki jih lahko najdete na babičinem podstrešju ali pa za nekaj sto evrov kupite na bolšjem trgu, v starinarnici ali pa na spletnih bolšjakih.

Čeprav vaš prvi vtis o njih ne bo nujno najboljši, pa verjemite, da v sebi skrivajo večji čar kot katerakoli sodobna dekoracija. Poleg tega, da so očarljive, v dom vnašajo občutek zgodovine in kontinuitete, hkrati pa vam lahko služijo kot inspiracija za nadaljnjo dekoracijo vašega doma. Katere starine so torej naše najljubše?

1. Starinska miza: govorimo seveda o masivnih mizah z rezljanimi ali struženimi nogami, ki bodo vaš dom popestrile s svojimi oblinami in vabile, da se za njo posedete skupaj s svojimi najbližjimi. 

2. Nizka kredenca ali komoda: ob jedilni mizi, v kuhinji, na hodniku ali v spalnici vedno prav pride nizka kredenca s predali. Kredenco lahko prilagodite preostali opremi tako, da jo prebarvate v izbrano barvo ali pa le pobrusite do naravnega tona lesa in naoljite.

3. Konzolna mizica: ta nepogrešljivi pohištveni kos, ki se dobro znajde v ozkih hodnikih, vhodnih vežah, pa tudi za kavčem v dnevni sobi, bo postal osrednja dekorativna točka vašega doma. Izberite starinsko konzolno mizico, nato pa jo dekorirajte – s svetilko, vazo s cvetjem, ogledalom, fotografijami …

4. Vintage ogledala: ogledala niso le lep dekorativni element, ampak v prostor odbijajo svetlobo in ga optično povečajo, z zanimivimi odsevi pa nas vedno znova presenečajo. Zato je ogledalo s starinskim okvirjem vedno dobrodošlo – nad kaminom, nad kavčem, jedilno mizo ali pa zgolj prislonjeno ob steno na temnejšem hodniku.

Pri nakupu starin velja, da so kot dragi kamni – če so dobre kakovosti, bo za lep poudarek dovolj že ena. Več nasvetov za njihovo pravilno izbiro pa preberite v prispevku.

Fotografije: Unsplash