Hladne prostore spremenijo v topel dom

Pletenje je ponovno v modi. Ker pomirja, deluje kot meditacija, poleg tega nas navda s ponosom ob opravljenem delu. Zlasti takrat, ko obiskovalci vprašajo, kje smo dobili to čudovito pleteno »umetnino«. In če ob besedi pletenje najprej pomislite na šal in pulover, ste resnično pozabili spremljati najnovejše smernice opremljanja doma: glavna pika na i vsakega prostora so dandanes namreč prav pleteni dodatki, od odej, okrasnih blazin, preoblek za vaze, celo lestenci se zdaj košatijo v topli volni. Zakaj torej mrzlih mesecev ne bi preživeli ob kaminu s pletilkami v rokah? Idej, kaj lahko pričarate iz volne je mnogo.

Odeje ali preproge

Pletene odeje so magnet za oči. Mehke, z unikatnimi vzorci dajejo vsaki sedežni garnituri še večje udobje. Uporabljamo jih lahko tudi kot pregrinjalo za postelje ali jih zložimo na naslanjač, kjer so nam ob posedanju lahko vedno pri roki. Saj v hladnih mesecih ni nič lepšega, kot zaviti noge v toplo volno. Po zaslugi posebej debelih sukancev in voln si odejo lahko napletemo hitro in enostavno. Ali pa si omislimo pleteno preprogo, predpražnik oziroma tekač. Slednjega lahko za na tla ali pa za na mizo – kakor vam je ljubše. Navodila oziroma načrte za pletenje za vse naštet ideje lahko brezplačno ali z minimalnimi stroški dobite tudi na spletnih straneh za ročno ustvarjanje.
 
Blazine in tabureji

Blazin ni nikoli preveč. Potrebujemo jih v postelji, na zofi, na stolih in naslanjačih, celo po tleh jih lahko razporedimo in uporabljamo za sedenje. Prispevajo k prijetni atmosferi doma, naj bo sodobno opremljenega ali rustikalnega. Poleti imamo radi blazine s svežimi motivi, medtem ko si za zimo lahko omislimo pletene, ki predstavljajo odlično nasprotje hladnim materialom, kot sta svila in šifon ter se odlično ujamejo tudi s kovinskim pohištvom.

Pa ne samo blazine, ta hip so sila popularni še pleteni tabureji, ki jih uporabljamo za sedenje ali pa kar namesto mizice v dnevni sobi. Če ste svojih starih taburejev že naveličani, jim je treba samo splesti nove volnene preobleke in že bodo ponovno center vaše dnevne sobe.

Enostavno vsepovsod

Ko boste padli v pravo pletilno razpoloženje, vas nič več ne bo moglo ustaviti. Takoj boste želeli imeti vse dekorativne dodatke iz volne. Tako lahko napletete ali nakvačkate še oblekice za čajnik in skodelice, okvirje za slike, podstavke za vroče lonce, oblečete v volno termofor ali noge od barskih stolov,  tudi vaze za rože lahko imenitno osvežite s pleteni oblekicami. Ali pa si napletete kar cel lestenec. Pleteni dodatki so navsezadnje organski, prijazni okolju, modni in preprosto šik!

Foto: Pinterest