Da bi si ustvaril podlago za bolj trajnostno bivanje, je mlajši podjetnik večjo pisarno v Trzinu preuredil v večnamenski prostor. V spodnjem nadstropju je uredil razstavni in pisarniški prostor za svojo dejavnost, v zgornjem pa manjše stanovanje, v katerem lahko po potrebi gosti tudi večje sestanke ali delavnice.

Ste opazili, da kljub strmi rasti cen stanovanj na nepremičninskem trgu še vedno najdemo poslovne prostore po sprejemljivi ceni? Vse več Slovencev se odloča za nakup slednjih, ki jih nato z malo spretnosti preuredijo v privlačna stanovanja, s tem pa praznemu in neizrabljenemu prostoru namenijo novo življenje, sebi pa udoben dom.

Za takšno potezo se je odločil tudi mladi podjetnik, ki je dvonadstropno pisarno v Trzinu preobrazil v poslovno-bivanjski tripleks. Opremil ga je v sodelovanju z notranjo oblikovalko Branko Urbanija, za to spretno preobrazbo pa sta prejela tudi nagrado BIG SEE Interior design award 2022.

Udobno delovno okolje

»Izkoristili smo čudovito lokacijo ob potoku z lastnim parkiriščem pred vhodom,« pogovor o nekdanjem poslovnem prostoru v dveh nadstropjih začne Branka. Pisarna, čeprav skromna v kvadraturi, je vseeno ponujala dovolj prostora za zadovoljitev naročnikovih poslovnih in osebnih prostorskih potreb. »Tako smo ustvarili trajnostno uporabo prostora ter zmanjšali stroške bivanja in prevoza na delo ter ustvarili boljše razmere za delo mladega poslovneža,« razloži to strateško investicijo.

S parkirišča vstopimo neposredno v pritlični poslovni prostor. Ker je za storitveno dejavnost ostalo le malo prostora, sta naročnik in oblikovalka želela čim bolj izkoristiti dani prostor, tako da se v njem lahko razstavlja, sestankuje in dela na enem mestu.

»Poslovni del je opremljen kot kreativni studio za notranjo opremo s pisarno z dvema delovnima mestoma, pultom kot konferenčno mizo, sanitarijami in manjšo čajno kuhinjo. Vsi vzorci materialov za opremo interierja so skriti v omarah, pultih, zabojih … Slednji so zgoraj oblazinjeni in hkrati namenjeni kot stolčki za stranke,« nas po prostoru vodi Branka.

Po meri izdelano večnamensko pohištvo omogoča učinkovito in prijetno delo, kjer je vse pri roki. Pisarniška miza in večja miza za sestanke sta osvetljeni z velikim stropnim svetilom, ki zagotavlja primerno delovno svetlobo v vseh delih dneva. Barvna paleta je stroga, poslovna, v črno-belih odtenkih.

Večnamenskost kot ključ

Ko se povzpnemo po stopnicah v zgornje nadstropje, pa nas preseneti popolnoma drugačen interier: bolj sproščen, igriv, a prav tako eleganten in multifunkcijski. Vsa oprema je izdelana po meri z zelo jasnim vodilom, da mora zadostiti več scenarijem uporabe – tako zasebnim kot poslovnim.

»V zgornjem nadstropju je prostor za sestanke ali izobraževalne dogodke za manjše skupine. To je manj formalno opremljen prostor, ki pa mu lahko z nekaj potezami hitro spremenimo namembnost in postane prijeten dnevnobivalni prostor z manjšo kuhinjo in kopalnico v istem nadstropju,« razloži oblikovalka, ki je vse pohištvo razporedila po robovih, tako da je sprostila kar največ osrednjega prostora za njegovo občasno poslovno rabo.

Ta večnamenski prostor omogoča več možnosti uporabe. Manjša kuhinja se nadaljuje v delovni pult pod oknom (ki je lahko bodisi kuhinjski pult bodisi manjši delovni kotiček); pod pultom pa so skriti barski stoli, ki se lahko v primeru organizacije delavnice preobrazijo v manjše, samostojne mizice. Tapecirana klop je lahko dodatna sedalna površina ali pa se s potegom spodnjega okvirja preobrazi v udoben kavč za poležavanje.

Visoki stropi so omogočili še ureditev 10 m² velike spalne galerije, na kateri je dovolj prostora za spalnico z garderobo, ki tudi v primeru poslovnega obiska ostaneta očem skriti.

Čeprav majhen, pa ta novi poslovno-bivalni prostor ponuja številne možnosti uporabe in je kot tak gotovo nadstandarden. Oblikovalka in naročnik sta namreč z rešitvami po meri poskrbela za dobro investicijo, ki je ekološka, učinkovita, udobna in trajnostna.

Interier: In dekor, Branka Urbanija

Fotografije: Maja Jeremič