Poetična počitniška hišica, ki omogoča sobivanje treh generacij

V angleški obmorski vasici Thorpeness, v okrožju Suffolk, na koncu makadamske poti, se nahaja sodobna počitniška hiša, narejena po meri treh generacij. Svetel in moderen objekt se ob jutrih spogleduje s sončnim vzhodom in nudi prekrasne poglede na bližnjo morsko gladino. Spokojna narava, ki novonastali objekt obkroža, je arhitekte navdahnila pri oblikovanju prav posebnega počitniškega zatočišča.

0

Prvi izziv, s katerim so se soočili arhitekti londonskega arhitekturnega studia IF_DO je bila želja lastnikov po oblikovanja objekta, ki bo po meri treh družinskih generacij. To ni bilo enostavno, saj ima vsaka izmed njih svoje potrebe in predstave o počitniški oazi, arhitektom pa je z veliko mero kreativnosti uspelo zadovoljiti prav vsem. Z orientacijo in formo objekta so maksimalno izkoristili potencial zemljišča in se odzvali na naravne danosti lokacije. Rezultat sta dva izčiščena kubusa v pritličju, ki ju povezuje lesen paviljon prvega nadstropja. Veliko pozornosti so arhitekti pri oblikovanju posvetili tudi izbiri barv, s peščenimi in nevtralnimi toni pa so se odzvali na okoliške nianse. Pritlična kubusa sta oblečena v svetle opeke, nadstropni del pa v hrast, ki bo sčasoma dobil sivo patino.

Novonastali objekt s šestimi spalnicami

Z organizacijo prostora so arhitekti ustvarili čisto ločnico med zasebnim in družabnim prostorom. V pozidane dele v pritličju so umestili spalnice in servisne prostore, vmesni dnevni del, namenjen druženju, pa so v celoti zasteklili in ga na ta način povezali z okolico. V prvem nadstropju so ustvarili še en dnevni prostor, ki nudi prekrasne razglede na morje, ob njega pa umestili še nekaj spalnic. V spalnicah v pritličju so tako nameščeni stari starši in gostje, v spalnicah v prvi etaži pa mlajši člani družine. Spalnih prostorov je v novonastalem objektu kar šest, saj so na ta način vsem članom družine omogočili dovoljšno mero zasebnosti.

Odprti del objekta namenjen druženju, zaprti pa intimi

Že ob prvem pogledu na objekt pritegne umeščenost jedilnih in dnevnih prostorov, ki se nahajajo med dvema zidanima spalnima deloma. Dnevni prostor v pritličju je popolnoma zastekljen, tako omogoča neoviran prehod, kar članom družine pride prav tudi zaradi aktivnosti, kakršna je surfanje.

»Hišo smo razdelili na dve ločeni območji, odprtega in zaprtega, kar smo s kontrastom med zastekljenim in opečnato fasado poudarili tudi na zunaj. V zaprtem delu imaš na voljo veliko mero zasebnosti, saj le posamezne odprtine omogočajo razglede na vrt. Po drugi strani pa je dnevni prostor namenjen druženju in zatorej popolnoma odprt, saj se s tem navezuje tudi na okolico, vreme, tudi mimoidoče,« je koncept oblikovanja objasnil ustanovitelj arhitekturnega biroja IF_DO Al Scott.

Notranjost je urejena v sodobni interpretaciji minimalizma iz sredine minulega stoletja, z ikoničnim Eames Lounge naslonjačem v dnevnem prostoru. Izčiščen interjer so poudarili z velikimi talnimi ploščami, skrbno izbiro pohištva in tudi kuhinjo v olivno zelenih tonih.

»Velikanska terasa, ki se razprostira proti vzhodu in zahodu je prav čaroben kraj za druženje in posedanje. Kadar povsem odprete zastekljeno fasado se zdi, kot da se dnevni prostor povsem potopi v okoliško pokrajino, kar je res magično,« za konec vzdušje objekta opiše arhitekt.

Fotografije: Nick Dearden

Prejšnji članekMajhna počitniška hiška ob jezeru
Naslednji članekGrmovnice, ki bodo polepšale vhod v vaš dom
Avatar photo
Milenijski metulj, razpet med novinarstvom in arhitekturo. Arhitektka po študiju in novinarka po duši, ki ves prosti čas preživlja v naravi, večere pa ob iskanju inspiracij za nove projekte. Njeno življenje je gibanje, mirovanje ji je tuje. Ko zaključi s prenovo predsobe, že se loti postavljanja DIY mačjega praskalnika in sočasno išče ideje za namizni aranžma. Recept za srečo: velika lesena jedilna miza za druženja in pasje dlake.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje