Slog Arts Décoratifs oziroma Art Deco, lahko bi mu rekli tudi simbol glamurja in prefinjenosti, je eden najbolj prepoznavnih slogov zlatih let dvajsetega stoletja. Slog še danes ostaja aktualen, poslužujejo pa se ga predvsem posamezniki, ki si v svojem bivalnem okolju želijo razkošja, bogatih barv in drzne geometrije.

Pri oblikovanju notranjih prostorov je slog Art Deco, ki se je uveljavil po 1. svetovni vojni, predstavljal revolucionarni premik od takrat temne in težke notranjosti viktorijanske dobe. Če želite v svoj dom vnesti glamur in eleganco se poslužujte dizajna, ki združuje neostre in valovite linije, barvne kontraste, industrijske materiale in eksotične tkanine. V interier boste pripeljali iskrico, ki je bila značilna in priljubljena v Ameriki in Evropi v dvajsetih in tridesetih letih dvajsetega stoletja.

Drzne barve, eksotične tapete in zlat dekor

Del sloga Art Deco so vpadljive, neobičajne in drzne barve z značilnimi kontrasti. Globoko rumene, rdeče, zelene in modre barve so odlične v kombinaciji s srebrno, črno in krom barvo. Lahko jih kombinirate tudi z visoko sijočimi zlatimi, srebrnimi in krom dodatki, različnih geometrijskih in oglatih oblik.

Naštete barve se podajo s poliranim lesom in lakiranim pohištvom, značilnim za to obdobje. Dobrodošle so eksotične stenske tapete. Če v lastnem interierju ne želite preveč vpadljivih barv, je odlična izbira krem in bež barva.

Izbira pohištva in materialov

Pri izbiri materialov se poslužujte nerjavečega jekla, stekla, ebenovine, marmorja in eksotičnih kož, žameta in usnja. Samo pohištvo, ki je značilno za slog Art Deco je običajno nekoliko večjih dimenzij, zato se ne bojte kupovati velikih kosov pohištva. Interier lahko obogatite z stenskimi ploščami, omarami in različnimi stoli.

Značilna so tudi zobljena in okrogla ogledala, polkrožna okna in zaobljeni kuhinjski otoki. Če želite kopalnico, ki na prvi pogled odstopa od klasičnih sodobnih in minimalističnih toaletnih prostorov, lahko interier popestrite s ploščicami različnih oblik in barv.

Razkošna svetila

Osvetlitev iz tega obdobja je znana po svojih geometrijskih in simetričnih vzorcih. Značilne so razvejane oblike in razkošne strukture svetil. Le-ta so pogosto izdelana iz stekla in kroma. Velikokrat se v bivalnih prostorih pojavijo tudi svetila z barvnim steklom.   

Vse to so značilnosti sloga Art Deco, ki jih lahko tudi sami vključite v lasten dom in ga nekoliko popestrite. Ponudba na trgu je bogata.