Zavese smo za nekaj časa pospravili v omaro, da nam ne bi kvarile minimalističnih interierjev. Zdaj pa je čas, da jih preperemo, ponovno pod strop pritrdimo drogove in v interier vnesemo tisto manjkajočo piko na i.

Trendi v obešanju zaves pa so se od devetdesetih kar precej spremenili. V tokratnem prispevku bomo pogledali, kako pravilno namestiti drog ali karniso, kako izbrati in kupiti tekstil za zaveso in kako se poigrati z barvami in potiski, da bo rezultat ravno pravšnji.

Primerna dolžina droga: ne bodite skopi

Najprej izberite drog za zaveso, ki bo širši od okna samega. Tako boste lahko zaveso lepo nabrali ob straneh in okno do konca odprli ali pa zgolj razkrili razgled in v prostor prepustili čim več dnevne svetobe. Še bolje bo, če drog napeljemo po celotni dolžini stene, tudi če okno ne sega od roba do roba, saj bomo s tem ustvali občutek, da je okno večje, kot je. Praviloma naj bo drog od okna daljši vsaj pol metra.

Če bo drog prekratek, bomo ustvarili nasproten učinek: optično bomo zmanjšali površino okna in v prostor prepustili manj svetobe.

Primerna višina droga: tik pod strop

Drog za obešanje zavese mora biti bližje stropu kot gornjemu robu okna. Na ta način optično uravnavamo višino stropov in prispevamo ne le k boljšemu izgledu zavese, pač pa tudi k dobremu občutku v celotni sobi. Drog zato namestite približno 10-15 cm nad okvirjem ali pa karniso vgradite čisto pod strop. Če imate spuščene stropove, pa karniso skrijte vanj. 

Primerna širina zavese: več je več

Zavesa je – v nasprotju s tapeto, stensko barvo ali uokvirjeno grafiko – vedno trodimenzionalen element notranje opreme. Zavesi moramo dovoliti, da se guba, da plapola, da se giblje v skladu z lastnostmi tkanine – in zato mora biti dovolj široka.

Težava, s katero se soočamo pri nakupu zaves je, da nas večkrat premami že razrezana in zarobljena zavesa. Napaka! Zavesa mora namreč biti prave širine – vsaj dvakratne širine okna – saj v nasprotnem primeru ne bo lepo nabrana in bo delovala plosko. V trgovini z metražnim blagom vam bodo znali svetovati pri izbiri tkanine in vam odrezali točno dolžino, ki jo potrebujete. Nato pa hop k šivilji, ki vam bo zaveso lepo zarobila in jo na vrhu opremila z izbranimi obešalkami.

Primerna dolžina zavese: do tal in še malo

V splošnem je pravilo, naj se zavesa dotika tal. Če imate lažjo tkanino, se lahko le-ta celo malo povleče po tleh, kar bo ustvarilo mehak in skoraj teatraličen učinek. Enako je z zatemnitvenimi zavesami, ki naj se pri tleh kar konkretno naberejo.

Če bomo blago kupovali v trgovini z metražnim blagom, kupimo dovolj, da bomo pokrili celotno višino prostora, ne pozabimo pa niti na prebitek za rob (15 cm) in še nekj centimetrov za dramatičen učinek pri tleh.

Pravilno obešanje

Nepazljivo obešena zavesa bo povzočila neskladje v arhitekturi. Če drog ne bo raven, se bo zdelo, da je strop postrani; če bo zavesa nepravilno nabrana, bo delovala neskladno. Zato obesite drog s pomočjo vodne tehtnice, obročke za obešanje pa namestite enakomerno s pomočjo metra. 

Potiski: da ali ne?

V trgovinah z dekoracijo najdemo zelo ljubke, potiskane zavese, pa so te res prava odločitev za vaš prostor? Odgovor je da, a le v primeru, da imate stanovanje opremljeno v nevtralnih tonih. V tem primeru izberimo drzne zavese, takšne, ki bodo stanovanju res dale piko na i. V nasprotnem primeru pa raje izberimo nevtralne zavese, brez tekstur in potiskov, elegantne in brezčasne. V vsakem primeru pa se v velikem loku izognite kovinskih tonov (bakrene, srebrne, zlate) in zaves, ki se na soncu svetlikajo: vaša hiša namreč ni kazino!

Okrasni trakovi: majhen bombonček za vaš dom

Ne le, da so okrasni trakovi zelo uporabni (zavese lahko zvežemo ob robovih okna in s tem v prostor povabimo več svetlobe), so lahko tudi lep estetski dodatek. Ne trgu boste našli takšne v obliki srca ali zvezd, z bleščicami ali okraski … Še najlepša pa je čisto preprosta vrv.

Ne vzemite jih preresno

Nič ni lepšega od majhne spremembe v domu, s katero dosežemo velik učinek (npr. šopek sveže rezanega cvetja, prelep pogrinjek, praznična dekoracija, nova odeja). Zavese so ena od teh majhnih sprememb, s katerimi lahko enkrat mesečno osvežimo dom, ne da bi za to veliko zapravili. Ker tudi zavese potrebujejo pranje večkrat v sezoni, kupimo dva različna seta, ki ju menjamo mesečno. Obvezna oprema so lahke, prosojne zavese, ki jih bomo lahko uporabljali tako pozimi kot poleti, k temu pa dokupimo še tople zavese za hladne zimske dni in morsko obarvane zavese za žgoče poletne dni … in vaš dom bo vsake nekaj tednov zasijal v popolnoma novi luči.

Kaj pa funkcionalnost?

Zavese so v prvi meri funkcionalne: preprečujejo vstop močne svetlobe, v določeni meri tudi uravnavajo temperaturo znotraj doma, nas varujejo pred nezaželenimi pogledi, v toplih mesecih pa celo prerpečijo vstop komarjem in muham. Zato izberite takšne, ki vam najbolj ustrezajo: lahke zavese za prostore, kjer potrebujemo le nežno zaščito in težke zavese za uravnavanje temperature in svetlosti prostora. Na tržišču so tudi zavese, ki blokirajo UV žarke, kar v določeni meri doprinaša k ugodni temperaturi v notrnajosti.

Klasične zavese me ne zanimajo. Kakšne so alternative?

Seveda, klasične zavese so za marsikateri dom ali sobo nepravilna izbira. Zato obstajajo različne druge možnosti: panelne zavese, roloji, pliseji, notranje žaluzije … V trendu so tudi resaste zavese ali pa na okno obešen sodoben makrame. Možnosti je veliko, a na srce vam polagamo, da vsaj osnovne prostore – tiste romantične, tople, v stiku z naravo – opremite s klasičnimi, od stropa do tal, od stene do stene segajočimi, bogatimi tekstilnimi zavesami. Verjemite, ne bo vam žal.

Fotografije: Pinterest