Pozabite na ročno zaklepanje vrat, prižiganje in ugašanje luči s stikali ter pogledovanje skozi okno, da zalotite morebitnega vlomilca … naj vaše roke in oči raje počivajo ali opravljajo drugo, pomembnejše delo, vse te nepotrebne gibe pa prepustite v upravljanje svoji pametni hiši.

Sliši se sila sofisticirano in učeno, vendar je pametna hiša, v kateri elektroinštalacije in naprave upravljate s pomočjo pametnega telefona, tablice ali računalnika, postala v resnici zelo dostopnega vsakomur. Stroški, da v svoj dom vnesete avtomatizacijo, sploh niso tako veliki, kot vas morda skrbi, veliko večje pa so koristi: v pametni hiši je bivanje udobnejše, varnejše in poraba energije bolj nadzorovana. Kaj torej še čakate, oglasite se pri ponudniku pametnih rešitev Go4Panda in uresničite svoje sanje po pametnem domu.

Celovite rešitve

Pod imenom pametna hiša si marsikdo predstavlja nekaj zapletenega in nedojemljivega, predvsem pa kup dragih naprav in sistemov. A v resnici imeti pameten dom sploh ni noben bav bav. Pravzaprav je z vaše strani potrebna le želja po modernizaciji doma, vse ostalo delo pa namesto vas lahko opravi podjetje, ki se ukvarja s pametnimi rešitvami, denimo Go4Panda.

»Go4Panda je ponudnik celovite rešitve: pomagamo od ideje, sestavimo rešitev, v sodelovanju z električarjem jo namestimo in nastavimo po željah uporabnika. Po nekaj tedenski uporabi ponastavimo parametre na želene vrednosti, kasneje pa lahko celoten sistem tudi vzdržujemo,« pravi mag. Damjana Pirnar, soustanoviteljica podjetja Go4Panda, kjer stavijo na brezžično pametno tehnologijo oziroma tako imenovani Z Wave protokol. V primerjavi z žičnimi pametnimi hišami so brezžične pametne rešitve precej cenejše, zelo stabilne in varne, razlikujejo se tudi od klasičnega WiFi-ja, ki je veliko bolj ranljiv, nestabilen in odvisen od številnih dejavnikov (motilcev signala, kot so babyfon, mikrovalovna pečica, bluetooth ali slab router).

Od rolet do rešitev za ogrevanje in hlajenje

Med rešitvami, ki jih vključujejo pametne hiše, so lahko naslednja področja:

  • Upravljanje senčil: Vgradnja motoriziranih senčil pomeni, da boste lahko na daljavo upravljali dvigovanje in spuščanje rolet ali želen naklon pri žaluzijah. Mogoče so nastavitve dviga senčil ob sončnem vzhodu in spusta ob zahodu ali v povezavi s senzorjem gibanja, svetilnosti ali temperature. Na ta način senčila uravnavajo tudi temperaturo v prostoru, pomagajo varčevati z energijo in poskrbijo za varnost imetja.

  • Protivlomna zaščita: Namestitev nadzornih kamer, senzorjev gibanja ali senzorjev odprtosti na vratih in oknih ter sirene vlomilcu močno zmanjšajo možnost vstopa v pametni dom. V primeru neljubega dogodka pa pametna hiša sproži alarm in lastniku pošlje sporočilo z obvestilom in fotografijo.

  • Rešitve za starejše in invalide: S pametnimi senzorji temperature, svetili, senzorji odprtja in gibanja, pametnimi ključavnicami in drugimi napravami lahko starejši, manj gibljivi ali invalidi veliko lažje upravljajo in nadzorujejo svoj življenjski prostor, obenem pa najbližjim omogočijo možnost nadzora in pomoči na daljavo, ko je le-ta potrebna.

  • Video domofoni: IP-videodomofon ni le hišni zvonec, nadomesti tudi nadzorno kamero na vhodu v objekt in predstavlja več-funkcijsko napravo, na kateri je mogoče kadarkoli in kjerkoli pogledati dogajanje pred vrati ali sprejeti obiske tudi takrat, ko nikogar ni doma.

  • Rešitve za ogrevanje in hlajenje: S pametno hišo lahko temperaturo v vsakem prostoru nadzorujete in upravljate na daljavo ali prednastavite urnike. Ne glede na to, ali gre za ogrevanje pozimi ali hlajenje poleti, bodo temperaturni senzorji in moduli za vklop ali izklop naprav za ogrevanje in hlajenje delovali usklajeno.
Prednosti

Seveda se ni treba na mah odločiti za vse našteto, najprej si lahko omislite, denimo, le avtomatizirana senčila, zaradi možnosti modularne nadgradnje pa kasneje sistem pametne hiše nadgrajujete glede na potrebe in želje. A verjemite, da ko enkrat okusite prednosti, se jim ne boste več želeli odreči in jih boste hoteli le še več in več. Pametna hiša namreč poveča udobje bivanja in varnosti, nadzor nad porabo energije (s sistemom pametne hiše je možno privarčevati kar do 30 odstotkov energije), upravljanje hiše pa je možno od kjerkoli in kadarkoli – preko mobilnega telefona, tablice… Poleg tega lahko naprave povežete na eno centralno enoto, ki jo upravljate preko ene aplikacije in ne kot je veljalo včasih, da ste imeli za vsako pametno napravo svojo aplikacijo.

Kaj pa sevanje?

Uživajte torej v vseh prednosti pametnega doma, ki je tudi zdravju prijazen. Sploh če vas skrbi sevanje zaradi brezžičnega delovanja senzorjev, kamer in siren, se vam ni potrebno vznemirjati. »Pametne naprave predstavljajo občutno manjšo nevarnost kot mobilni telefoni, saj delujejo večino svojega časa v stanju pripravljenosti in prenašajo podatke v času 1 odstotka celotnega delovnega ciklusa, kar pomeni, da 99 odstotkov časa naprave ne oddajajo nobenega radiofrekvenčnega sevanja,« pojasnjuje soustanovitelj podjetja Go4Panda Peter Verščaj.

Fotografije: Go4Panda