Babičina hiša, prilagojena za sodobno bivanje

Prazna hiša, zgrajena v letu 1936, je za investitorja predstavljala možnost bivanja na udobnejši kvadraturi. Gejevskemu paru pa so se ob selitvi iz Ljubljane na podeželje pojavljali številni dvomi - želela sta si zasebnosti in sodobnega načina bivanja -, ki pa so bili razblinjeni že na prvem sestanku z arhitektom.

2

Arhitekt Urban Novak je namreč v majhni ruralni hiški videl potencial, ki ga sama nista: poleg razširjenega bivalnega prostora, ki je bil prvi vzgib za selitev iz ljubljanskega stanovanja, sta naročnika s prenovo skoraj stoletja stare hiše pridobila unikaten ambient v rustikalno-sodobnem slogu ter odkrila udobje bivanja v neposrednem stiku z naravo, ki ga cenijo tudi njuni psi.

Stara hiša je bila dobra osnova za nadgradnjo

Čustvena navezanost na babičino zapuščino investitorju ni dovoljevala, da bi hišo porušil in na njenem mestu postavil novogradnjo, hkrati pa obstoječi objekt pa ni bil v stanju, da bi bilo v njem možno urediti sodobne bivalne prostore. Zato so se odločili za srednjo pot: hiši so odstranili nadstropje, sanirali pritličje in nadenj postavili novo betonsko ploščo z odprto mansardo, ki se z dvema velikima oknoma odpira na okoliško pokrajino.

Hiša je s tem dobila zanimivo zasnovo: v starejšem, babičinem delu, ki meji neposredno na lokalno cesto, so urejeni spalni prostori in kopalnica ter kuhinja z jedilnico, ki se razširi še na vrt, medtem ko je celotna mansarda namenjena bivanju. Ogromna okna, ki gledajo na jug in sever omogočajo vdor velike količine sonca, kar sicer majhno hišo optično poveča; dvovišinski prostor nad jedilnico pa obe bivalni etaži poveže v zaokroženo celoto.

Nova oprema je zelo sodobna: oblikovana minimalistično, brez nepotrebnih detajlov, a v močnem in razvidnem osebnem slogu. Dopolnjujejo jo majhni spomini na preteklost hiše, kot je zastekljen opečni zid v kuhinji, ohranjeni kosi opreme, ki obiskovalca ves čas spominjajo na njeno poreklo, ter seveda babičina klop za hišo.

Klop pa predstavlja le enega izmed mikroambientov na vrtu, kjer naročnika preživljata svoj prosti čas: na veliki terasi, pokriti z unikatno oblikovano nadstrešnico, uživata v nevihtah; pod veliko smreko, kjer je vedno senca, je urejen delovni kotiček; na velikanski vrtni garnituri pa si po dolgem in napornem dnevu privoščita kozarec vina in počitek.

Stroškovnik obnove hiše, ki je skupaj stala malo manj kot 150 tisoč evrov, je dosegljiv tu.

Hiša pred prenovo:

Hiša po prenovi:

Fotografije: Urban Novak, Ambienti

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *