Ko sta zakonca našla zemljišče za svojo bodočo hišo v bližini Celja, sta imela precej jasne predstave o tem, kaj si želita in česa ne.

Parcela je bila res lepa. Imela je ravno površino in se je odpirala proti okoliškim hribom. Da bi uresničila svoje želje, sta se obrnila na arhitekte iz studia Sono arhitekti. Kot izhodišče sta navedla, da želita gradnjo iz naravnih materialov oz. prefabricirano leseno hišo. Zato je nadzemni del grajen iz lesene montažne konstrukcije (CLT), klet pa je betonska.

Koristna površina hiše je 373 m2, zemljišče pa obsega nekaj več kot tisoč kvadratnih metrov. Zunanjost je volumensko zelo razgibana, saj so arhitekti želeli malce razdrobiti videz hiše. Hiša navidezno deluje, kot da je sestavljena iz več različnih kubusov, različnih višin in oblik.

Nadstropje previseva nad zunanjo teraso. Skladno z razkošno zasnovo objekta markanten vhodni del krasi dvovišinski nadstrešek. Vse nadstrešne zunanje površine pokriva lesen dekorativni strop, ki dodatno obogati moderno zasnovo objekta.

Da bi ohranili vtis mogočnosti, je oblikovana večja vstopna veža, kjer se obiskovalec res ne počuti utesnjenega. Prostornost se v pritličju odraža tudi v dnevnem stranišču.

Lastnika rada kuhata; med pripravo hrane so družinski člani radi skupaj, zato je tudi kuhinja velika in prostorna.

Nadstandardnih dimenzij je tudi osrednji dvovišinski prostor z galerijo, ki ga še povečajo velike steklene površine. Tu se ponujajo privlačni pejsaži bližnje okolice in lepo urejenega, načrtovanega vrta, umeščenega ob posebej oblikovan prelivni bazen.

Zakonska spalnica z garderobo, otroški sobi in kopalnica so v nadstropju. Spalnica je dvodelna: intimni del s posteljo, v drugem delu pa je lepa, prostorna garderoba; skupaj tvorita zelo lepo celoto.

Tudi kopalnica je zelo prostorna. Zgoraj je večja kopalnica za vso družino iz dveh delov: en del je klasična kopalnica, drugi pa nekakšen velnes del s prostostoječo kadjo in savno. Tudi tu lahko domači uživajo v lepih pogledih na gozdove in okoliške travnike.

V kleti so servisni prostori in večji družabni prostor, v katerem »vlada« biljardna miza. V dnevnem prostoru je namenoma puščena prazna stena, ki nima ne lesene ne drugačne obloge. Oblikovan je izviren stenski okras – pet kvadratov iz finskega lišaja. Tako se živ rastlinski organizem pojavlja tudi v hiši, kot delček narave. Štirje kvadrati predstavljajo člane družine, peti pa domačega psa.

V notranjosti ne moremo spregledati lesenih oblog iz furnirja. Z njimi so želeli arhitekti objekt narediti dinamičen tako zunaj kot znotraj. Igrali so se z vzorcem tega furnirja, da bi ustvarili modernejšo interpretacijo lesenih oblog v hiši. Barvne odtenke lesa so dopolnili s sivino antracita. Tako so ublažili morebitne kontraste, hkrati pa so les povezali s kamnitimi oblogami, v katerih so tudi antracitni odtenki. Videz te hiše je tako še vedno skladen s svojo okolico, hkrati pa še vedno dovolj izstopajoč.

Fotografije: Žiga Lovšin