Svetila znamke Varius Design so dokaz, da se les in beton odlično dopolnjujeta. Za znamko stojita Anja in Simon Štampar, ki poleg svetil ustvarjata še raznovrstno paleto drugih izdelkov.

Že slogan znamke Varius Design »Povezani z naravo« označuje osnovno idejo oblikovanja z naravnimi materiali, poigravanja s teksturami in oblikami. Ime znamke sestavlja beseda Varius, ki označuje široko paleto materialov, začenši z lesom. »Beseda Varius je nastala približno osem let nazaj, ko sem se prvikrat seznanila z lesom in izdelavo lesenega nakita. Les sem kombinirala z naravnimi kamni, filcem, prejico in ves čas iskala neko harmonično ravnovesje kompozicije med temi materiali. Varius po latinsko pomeni raznovrstno, raznoliko, drugačno in pestro, kakršni so danes resnično najini izdelki. Danes se beseda Varius nanaša na pestrost najrazličnejših lesenih izdelkov v kombinaciji z drugimi materiali, ki jih ustvarjava skupaj z možem,« o izvoru imena pove Anja Štampar.

Kolekcija svetil, ki vključuje prostostoječo svetilko Lux, visečo svetilko Lucy in stensko svetilko Luno, temelji na lesu in betonu, materialih, ki jih v svetilih le poredko vidimo v simfoniji. »Ideja se je porodila že dlje časa nazaj med študijem. Med brskanjem po literaturah in obiskovanju sejmov sem večkrat naletela ravno na svetila in dobila sem močno željo, da jih nekoč oblikujem tudi sama. Nato sem imela iz prvotnega faksa še »dolg«, zaključno diplomsko nalogo. Odločila sem se, da je takrat prava priložnost, da si postavim nov izziv in oblikujem kolekcijo svetil,« priznava Anja, ki je vpletena tako v samo oblikovanje izdelkov kot tudi v izdelavo: »Glavni mojster za izdelavo je kljub vsemu bil moj mož Simon. Brez njega ne bi bilo realizirane kolekcije. Sam ima veščine z upravljanjem strojev in ker dela tudi pohištvo po meri, mu izdelava takšnih svetil ni predstavljala težav. Sva se pa oba morala podučiti o vsem, kar se tiče vlivanja betona, ta del nama je predstavljal tudi največ težav in časovno daljši rok izvedbe.«

Največji izziv pri izdelavi svetil je bil tako prav beton, ki je v začetku zahteval zavzeto obravnavo in študij. »Potrebno je bilo izdelati kvalitetne kalupe, ki pa prvotno niso bili narejeni za večkratno uporabo. Poleg tega je bilo potrebnih kar nekaj poskusov, preden sva prišla do želene strukture betona. V delavnici je nastala prava »packarija«. Ampak s potrpežljivostjo in trudom nama je tudi ta izziv uspel, da je kolekcija na koncu le dobila svojo pravo podobo,« pojasnjuje Anja, ponosna na končno podobo unikatnih in dizajnersko dovršenih svetil.

Tovrstna svetila boste zaman iskali v velikih trgovinah, saj je vsak kos unikat, ki nosi prav posebno sporočilo. Izdelki Varius Design kljub enostavnosti oblike pustijo vtis: »Menim tudi, da ima vsaka posamezna svetilka iz najine kolekcije svojo edinstveno zgodbo, ki je nastajala že med razvijanjem ideje in nato med samo izdelavo. V izdelavi vsake svetilke je ogromno vloženega truda in energije, ki se potem tudi kaže skozi končni izdelek.«

Poleg svetil ponudbo znamke Varius Design dopolnjujejo tudi blazine s polnilom ostružkov iz lesa, leseni podstavki, lesen nakit in drugi izdelki za dom iz naravnih materialov. »Ideje se rojevajo znova in znova, pravzaprav ne uspem sproti realizirati vseh, ki mi pridejo naproti. Velikokrat pride ideja z nastankom nekega problema – na primer nisem imela podstavkov za kozarce, pa sem se odločila, da si jih izdelam kar sama. So pa tudi ideje, kot je lesen nakit, ki nastajajo dlje časa med izdelavo s primerjanjem, kombiniranjem materialov. Dostikrat že sam les, ki ga držim v roki, kaže neko zgodbo. Si pa ideje tudi skiciram v beležnico in jih vedno znova nadgrajujem in pilim,« še na koncu razkrije oblikovalka.

Več: varius-design.com