Razne čudežne čistilne gobice obljubljajo marsikaj, vendar so na obremenjenih zidnih površinah dostikrat povsem nemočne. Sploh v kuhinji, kjer je stenska barva zelo izpostavljena. Kaj hitro špricne vanjo olje iz ponve, pa kava, vino, paradižnikova mezga, če imate otroke, se na steni znajdejo celo vodene in druge barvice. Kako torej nad takšne madeže, pri katerih se zdi, da jim s krpo ne morete do živega? Odgovor je jasen: pomaga specialna barva za blokado madežev JUPOL Block.

Če se soočate s problemom na zidni površini ter ga želite strokovno in hitro sanirati, ne potrebujete veliko. Še zlasti pa se vam ni treba poglabljati v znanost o zidnih barvah, saj so vse to namesto vas že opravili strokovnjaki iz JUB-a. Razvili so barve, ki rešijo najrazličnejše težave, kot so alge in zidna plesen, pojav bakterij, hladne stene, še posebni izvedenci pa so za gospodinjske madeže, ostanke nikotina, oljne madeže in podobno nadlogo na steni.  Prav za njihovo sanacijo so razvili barvo JUPOL Block, ki se pohvali z naslednjimi glavnimi lastnostmi:

  • Barva je primerna tako za bolj obremenjene kuhinjske površine kot za živilsko industrijo in javne ustanove (gostinski obrati, vrtci, šole, hoteli), kjer se zahteva vrhunska čistoča in higiena.
  • Je visoko pokrivna in paroprepustna.
  • Ima nizko emisijo lahko hlapnih organskih spojin v okolje.
  • Omogoča krajši čas izvedbe, saj je naslednji nanos možen že po 4 urah.

Trije koraki do brezmadežnih sten

Denimo, da je na vašo kuhinjski steno zašla paradižnikova omaka ali pa bi radi očistili zamazano steno tam, kjer svoj dnevni obrok poje vaš hišni ljubljenček, ki seveda z lačnim smrčkom mimogrede podrgne naokoli. Kako točno morate ukrepati? Zapomniti si je treba samo tri korake:

  1. Manj kakovostno zidno podlago je treba najprej po potrebi utrditi. To storite z enkratnim nanosom JUPOL Gold ali JUKOL Primer, ki ga z vodo mešate v razmerju 1:1.
  2. Sledi blokada madeža in zaključni sloj: 2 do 3 sloji JUPOL Block (barvni odtenki po barvni karti JUB – pastelni odtenki).
  3. V kolikor želite bolj intenziven odtenek, priporočamo dodaten zaključni premaz z barvo JUPOL Gold ali JUPOL Brilliant.

Kaj je še značilno za barvo JUPOL Block?

JUPOL Block je izdelana na osnovi vodne disperzije akrilnih veziv ter je namenjena obnovitvenemu barvanju vseh vrst notranjih zidnih in stropnih površin, ki so prepojene z v vodi lahko in hitro topnimi snovmi. Primerna je za obnovitvena barvanja zidnih in stropnih površin v kuhinjah, restavracijah, barih, igralnicah v vrtcih in šolskih učilnicah, kjer se spopadate z različnimi madeži. Med njimi jih je večji del hidrofilnih, posledica česar je, da so topni v vodnih barvah ali osnovnih premazih. Tudi če so madeži na steni suhi, je njihova odstranitev izjemno zahtevna. V stiku z vodo se substance raztopijo v sloju vodne bar­ve, kar vodi do njihove migracije čez film v času aplikacije in sušenja filma, kjer ponovno tvorijo madeže, ki osta­nejo vidni neodvisno od pokrivnosti barve ali slojev aplicirane barve.

Mehanizem blokade nove barve JUPOL Block

Madeži so večinoma kompleksne spojine, ki navzven kažejo pozitiven ali negativen naboj. JUPOL Block spojine s pozitivnim nabojem blokira na osnovi odboja ter madeža ne »spusti« na površino. Spojine z negativnim nabojem blokira na osnovi tvorbe ionske vezi. Nastanejo težko topne soli, ki se ne prenašajo na površino.

Zmaga nad katranom in madeži od zamakanja

Poleg gospodinjskih madežev JUPOL Block izniči še sledi katrana, požara, tanina ter madeže od zamakanja zaradi poškodovanih vodovodnih napeljav. Pri tem poraba barve ni velika, za dvoslojni nanos jo boste potrebovali od 220 do 250 ml na kvadratni meter. Barva pa tudi ne potrebuje posebnega vzdrževanja, prebarvane površine lahko enostavno čistite z mehko krpo ali gobo, namočeno v blago raztopino univerzalnih gospodinjskih čistil, in tako ohranjate stene lepe na dolgi rok.

Foto: JUB, Pinterest