Nedaleč od nabrežja Drave, se nahaja estetsko obnovljeno stanovanje, ki se lahko pohvali z veliko sonca in prekrasnimi razgledi na Pohorje. Sodobni dupleks je zgleden primer dobrega sodelovanja med lastnikom in arhitekti, kar se odraža tudi v estetsko dovršeni prenovi.

Vrtoglave cene nepremičnin in okrnjena ponudba sta razloga, da se številni odločajo za življenje izven prestolnice. Tudi lastnik mariborskega dupleksa je sprva iskal stanovanje v Ljubljani, a po temeljitem pregledu nepremičninskega trga ga je štajersko srce vodilo v Maribor. Tam je izbral sodobno stanovanje, v katerem je poprej bivala štiričlanska družina. Dupleks obsega 100 m2, še dodatnih 70m2 pa meri prekrasna sončna terasa s pogledom na okoliške hribe. Projekt obnove je zaupal arhitekturnemu studiu Počivašek Petranovič, ki je predstavil tri različne vizije stanovanja. Izmed trojice je lastnik izbral tisto drznejšo, izčiščeno različico, ki se je skozi proces oblikovanja in potreb uporabnika organsko še nekoliko preoblikovala.

Spodnji del dupleksa je namenjen zasebnemu spalnemu predelu in pisarni. Sprva so del sestavljale tri ločene sobe. Arhitekti so predvideli rušenje sten in oblikovanje odprtega prostora, v katerem je danes umeščena spalnica, ob njej pa še pisarna. V bivalnem delu so se znebili neestetskih kamnitih oblog, ki so bile poprej položene okrog kamina in po celotni dnevni sobi, namesto tega pa izbrali belino. Tla pokriva bel parket, prav tako tudi stopnišče. Prav bela barva je v prostoru prevladujoča, dopolnjujejo jo rahli vizualni barvni poudarki. V kuhinjskem podu je tako uporabljen moder linolej, ob stopnišču so steno prebarvali v intenzivnejši odtenek zelene, tla v dnevnem prostoru pa prekrili z nežno rdečim odtenkom. 

Nadvse zanimiva je uporaba linoleja v prostoru. Ta dandanes vse prepogosto ostaja spregledan pri oblikovanju notranjih prostorov. V kuhinji je tako uporabljen moder linolej, ki omogoča prijetno mehko in toplo podlago tudi v zimskih dneh. To pa ni edina posebnost kuhinje. Kuhinjske omarice so vdelane v stensko površino, pult in kuhinjsko zadnjo steno prekriva marmor. Posebnost je tudi velik ameriški hladilnik, ki je bil ena izmed prvotnih želja naročnika.

Ob vhodu, kjer se je prej nahajala manjša kopalnica s tuš kabino in straniščem, so na račun odstranitve tuša pridobili dovolj prostora za garderobno omaro. Spodnjo kopalnico so oblekli v temnomodro keramiko, ki so jo dopolnili z belimi keramičnimi ploščicami. Namesto kotne banje, ki je poprej zavzela velik del prostora, so umestili pohodni tuš. Nekaj posebnega je tudi omarica, na kateri počiva umivalnik, saj se oblikovano prilagaja prostoru, izdelana pa je iz iste vrste ploščic kot preostala kopalnica.

V interjer je lastnik ob pomoči arhitektov umestil tudi nekaj izrazito oblikovalskih kosov. Ob pogledu na dnevni prostor nam v oči pade prekrasen Eames Lounge počivalnik, v črnem usnju in lesu palisandra. Ta brezčasni dizajnerski kos sta 1956 oblikovala Ray in Charles Eames, lastnik, velik ljubitelj kvalitetnega oblikovanja pa ga je prioritetno umestil v dnevni prostor. Tudi jedilna miza sodi med večne dizajne iz sredine preteklega stoletja in je delo finsko-ameriškega arhitekta ter oblikovalca Eera Saarinena. Vsi dizajnerski kosi lepo zaokrožujejo izčiščeno celoto, ki se dobro vklaplja v življenjski slog lastnika stanovanja.

Arhitektura: Arhitekti Počivašek Petranovič

Fotografije: Urban Petranovič