Rumena, rdeča, oranžna … čudovita paleta barv, ki v jeseni obarva listje, vabi, da z njo poživite tudi svoja domovanja. Pripravili smo nekaj inovativnih idej, kako jesensko listje pretvoriti v zanimiv dekorativni dodatek.

Listnati venčki

V adventnem času vrata pogosto okrasimo z venčki, a tudi v jesenskem času lahko storimo nekaj podobnega. Za razliko od iglavcev, ki krasijo decembrske venčke in okrasnih bunkic, so jesenski venčki nekoliko bolj preprosti, narejeni iz vejic, listja in gozdnih plodov. Izobesite jih lahko tudi po stanovanju ali z njimi okrasite jesensko mizo. 

Jesenski šopki

Zakaj ne bi listja, ki ste ga z otroci nabrali med jesenskim sprehodom, razstavili na omarici ali mizi. Uporabite majhne steklene vazice ali steklene epruvete in v vsako postavite en sam listek, bodisi svež ali vnaprej posušen. Če izberete slednje, jih za nekaj dni postavite med liste knjige ali časopisne liste ter jih obtežite. Ko se posušijo, jih polikajte med povoskanim papirjem, da ostanejo dlje časa obstojni. Če so vam tovrstne dekoracije predrobne lahko sestavite večje, združite več čudovitih vej z jesenskim listjem in jih, kot pri cvetličnem šopku, postavite v večjo vazo.

https://www.pinterest.pt/pin/457959855863881696/

Zanimive obešanke

V gozdu naberite čudovito živopisano listje, zbrane liste pa stisnite med časopisni papir in dobro obtežite. Ko se listi posušijo jih porišite z zanimivimi vzorci, uporabite primerne flomastre, ki bodo najbolje prišli do izraza. Eden izmed postopkov, kako ohraniti listje dlje časa obstojno, je tudi pomakanje v vosek. Raztopite vosek in vsak list posebej pomočite vanj, nato pa jih obesite na vrvice in pritrdite s ščipalkami, da se posušijo. Tovrstne obešanke so nadvse simpatična rešitev tudi za stropno dekoracijo, sploh ob jesenskih praznovanjih.

Slike iz listja

Zakaj ne bi zanimivo listje uporabili namesto slik, pri tem pa naj vam pomagajo najmlajši. Podajte se v gozd in izberite najlepše liste, te pa posušite in shranite v okvirjih za slike ter razobesite po domovanju.

Dišeče girlande

Tudi ta ideja izvira iz adventnega obdobja. Posušite nekaj pomarančnih kolutov in jih nanizajte na vrvico skupaj z jesenskim listjem. Dekoracija tudi čudovito diši, sploh če za konec dodate še palčko cimeta ali v celoten izdelek vmešate še nekaj vejic rožmarina ter lovorja.