Bliža se hladnejši del leta, ko bo treba naše ogrevalne naprave spet aktivirati in ko bodo zaradi podražitev energentov ozračje spet razvnemale razprave, kateri način ogrevanja je vendarle najcenejši. Vsak ogrevalni sistem ima svoje prednosti in slabosti, zagotovo pa ob pravilni uporabi daleč največ prihrankov omogočajo IR-paneli.

V javnosti se pogosto ustvarja vtis, da je IR-ogrevanje med dražjimi, vendar pa 15 tisoč uporabnikov, kolikor jih je v svojih domovih namestilo panele Ekosen, zatrjuje nasprotno. Čeprav gre za razmeroma mlad način ogrevanja in se ga ravno zaradi slabega poznavanja drži sloves »dragega«, je ob pravilni uporabi (prava moč in število panelov) to lahko zelo ugodna rešitev. Poglejmo, zakaj:

  1. Učinkovitost: IR-paneli so učinkoviti pri pretvarjanju električne energije v toploto, ker neposredno oddajajo toplotno sevanje. Za razliko od tradicionalnih konvekcijskih grelnikov, ki ogrevajo zrak, IR-paneli ogrevajo predmete in ljudi neposredno. To pomeni manj toplotnih izgub zaradi prepiha ali prezračevanja.
  2. Konstantno ogrevanje: Pri konstantnem ogrevanju se vse površine v prostoru, kot so stene in tla, enakomerno ogrejejo, ne glede na to, ali gre za posamezen prostor ali celotno hišo. Ko termalna masa doseže sobno temperaturo približno 21‒22 °C, vrača toploto nazaj v prostor in s tem segreva zrak. Stene in tla, ki so toplejša, ne odvzemajo energije, kar je običajno pri klasičnih sistemih ogrevanja, kjer so površine za vsaj 3‒4 °C hladnejše od zraka. Zato je infrardeče (IR) ogrevanje bolj učinkovito.
  3. Območno ogrevanje: IR-paneli se lahko uporabljajo za območno ogrevanje, kar pomeni, da lahko po potrebi ogrevate določena območja ali sobe, namesto da ogrevate celoten prostor. To ciljno ogrevanje lahko prihrani energijo in denar v primerjavi z ogrevanjem celotne hiše, še posebej, če uporabljate le določene prostore.
  4. Hitro ogrevanje: IR-paneli zagotavljajo skoraj takojšnjo toploto, takoj ko so vklopljeni. To pomeni, da vam jih ni treba uporabljati dlje časa, da bi dosegli udobje, kar dodatno zmanjša porabo energije.
  5. Dolga življenjska doba: IR-ogrevalni sistem ima običajno daljšo življenjsko dobo v primerjavi z nekaterimi drugimi ogrevalnimi sistemi. To lahko zmanjša dolgoročne stroške zamenjave in vzdrževanja.
  6. Brez dimnika in radiatorjev: IR-ogrevanje ne potrebuje dimnika ali radiatorjev za distribucijo toplote, kar lahko zmanjša stroške namestitve in vzdrževanja.
  7. Manjše toplotne izgube: Tradicionalne metode ogrevanja temeljijo na segrevanju zraka, ta ogret zrak pa lahko uide skozi okna, zračnike in druge odprtine, kar povzroči izgubo toplote. Nasprotno pa je infrardeča toplota osredotočena na predmete in ljudi, kar zmanjša izgubo toplote zaradi prezračevanja.
  8. Nadzor: IR-panele lahko nadzorujemo s termostati ali IR Sun WiFi regulatorjem, ki v kombinaciji z aplikacijo za pametne telefone IRSUN omogoča oddaljen nadzor nad IR ogrevanjem. 

»Z upoštevanjem zakonitosti je IR-ogrevanje v večini primerov eden izmed najcenejših ogrevalnih sistemov, zlasti če upoštevamo celotne stroške v daljšem časovnem obdobju (20–30 let), vključno s stroški naložbe, porabe energije, servisom in vzdrževanjem, ki so pri kakovostnih IR-sistemih minimalni,« zatrjujejo tudi pri podjetju Ekosen, kjer opozarjajo predvsem na to, da pa morajo IR-paneli, če želimo prihranke, vsekakor imeti ustrezno moč, ustrezno regulacijo, biti morajo pravilno pozicionirani in izdelani iz visokokakovostnih materialov. Če vse to izpolnjujejo, vsekakor zagotavljajo udobno in energijsko učinkovito ogrevanje vsakega doma.

  • Ustrezna moč panelov: Pravilna moč panelov je ključna za učinkovito ogrevanje. Včasih neizkušeni ponudniki svetujejo premajhno moč, zaradi česar paneli nenehno delujejo na najvišji stopnji, to pa povečuje porabo energije. Prava moč panelov je odvisna od številnih dejavnikov, vključno z velikostjo prostora, izolacijo in prisotnostjo zunanjih sten.
  • Pravilna regulacija: Za optimalno ogrevanje je pomembna tudi pravilna regulacija. Večina termostatov na trgu ni posebej zasnovanih za IR-ogrevanje, posledica pa je lahko nestabilna temperatura v prostoru. Regulatorji, kot je IR Sun WiFi, omogočajo natančno in učinkovito regulacijo temperature v prostoru.
  • Pravilno pozicioniranje panelov: Paneli morajo biti pravilno nameščeni v prostoru, kar zahteva strokovno znanje. Najbolje je, če so nameščeni na stropu, saj to zagotavlja enakomerno porazdelitev toplote. Če montaža na stropu ni mogoča, je treba panele pravilno namestiti na stene, pri čemer je pomembno upoštevati optimalno pozicioniranje.
  • Uporaba visokokakovostnih materialov: Paneli iz kakovostnih materialov zagotavljajo dolgo življenjsko dobo, zanesljivost delovanja in boljšo energijsko učinkovitost. Pri izbiri IR-panelov je treba paziti na kakovost materialov, saj to neposredno vpliva na njihovo zmogljivost in trajnost.

Zaupajte izkušenim

Da se izognete tveganjem pri izbiri ustreznega ogrevalnega sistema, ki je gotovo ena od najpomembnejših naložb v dom, vsekakor svetujemo, da zaupate izkušenim ponudnikom. Podjetje Ekosen je že 15 let vodilno na tem področju, stalno skrbi za svoj razvoj in izboljšavo svojih izdelkov, ki se proizvajajo v Sloveniji in na Hrvaškem, kar omogoča dober nadzor nad njihovo kakovostjo.

»Zavedamo se, kako ključno je, da ima naša ekipa strokovno znanje. Zato redno organiziramo izobraževanja za svoje zaposlene, svetovalce in monterje. Ta zaveza k strokovnosti zagotavlja zadovoljstvo uporabnikov in dolgo življenjsko dobo IR-grelnih sistemov Ekosen.«

Več >>> www.ekosen.si

Sponzorirana objava