Družina Mulec je ena tistih, ki jim učinkovita raba energije veliko pomeni. Pred nekaj leti sta bila zakonca s tremi otroki postavljena pred nov izziv: podedovala sta namreč staro, energijsko zelo potratno hišo s kar 330 m2. Nas je zanimalo, kako sta se lotila prenove, katere tehnologije sta pri tem uporabila in seveda, kakšen je rezultat.

Prenova

Projekta sta se lotila celovito. »Znotraj smo odstranili omete in estrihe. Na novo smo potegnili celotno elektroinštalacijo, vodno napeljavo, odvode, pozneje smo uredili še fasado in izolirali streho.« Seveda je bilo treba premisliti tudi o načinu ogrevanja. Odločala sta se o ogrevanju s toplotno črpalko ali ogrevanjem z IR-grelnimi paneli. Po izračunu strokovnjakov sta ugotovila, da bi za ogrevanje tako velike hiše potrebovala kar 16-kW toplotno črpalko, poleg tega pa bi stroški inštalacij precej narasli. Skupaj bi ju naložba stala kar 22.000 evrov, poleg tega pa bi na leto plačevala še precej visoko položnico elektrike. 

»Zato sva skupaj z Valerijo poizvedela še, koliko bi stalo IR-ogrevanje. Cena se nama je zdela zelo sprejemljiva – za IR-grelne panele sva odštela samo 8000 evrov.« Seveda sta se zavedala, da se bo, tako kot pri ogrevanju s toplotno črpalko, v kurilni sezoni povišal strošek elektrike. 

Korak naprej

Da bi optimizirala še mesečni strošek porabe električne energije, sta se zakonca Mulec odločila za korak naprej: namestitev 11-kilovatne sončne elektrarne. Tako sta skupaj sicer porabila približno enako vsoto denarja, kot bi jo ob nakupu toplotne črpalke. Pa vendar: sončna elektrarna proizvede toliko električne energije, da sta ogrevanje in celotna poraba v gospodinjstvu zastonj! In to ne samo danes in jutri, temveč naslednjih 30 let!  

O tem, kako družina Mulec uživa v toplem ugodju lahko preberete tudi tu.

Previdno v prihodnost

Tako zakonca Mulec kot tudi drugi uporabniki IR-sistemov ogrevanja in sončnih elektrarn se zavedajo, da lahko mesečni stroški elektrike in tudi stroški za popravila/menjavo rezervnih delov močno poskočijo. Spremembe na trgu, vojne, politične spremembe lahko vplivajo na dvig cene elektrike in cen inštalaterjev, strokovnjakov, serviserjev. 

Toplotne črpalke imajo do pet let garancije – po preteku tega roka se običajno začnejo težave. Vsi servisi, ki sledijo, niso poceni. IR-grelni paneli podjetja Ekosen imajo do 12 let garancije! Prav tako regulator IR Sun regulira porabo in se sproti uči, prilagaja navadam uporabnikom. Prav zato je ta tip ogrevanja še posebej primeren za zahtevne stranke – tiste, ki želijo optimizirati ogrevanje v vsakem prostoru, različno ogrevane posamezne prostore ali pa doma preživijo veliko/zelo malo časa in želijo temu primerno prilagoditi ogrevanje.  

Tudi cena elektrike vsako leto narašča in prav zato je samooskrba odlična izbira. In najbolje je, da se sicer na začetku srečamo z večjo investicijo, ki pa se povrne že v približno 10 letih. V vseh naslednjih letih dejansko samo povečujemo prihranek. Takšnih investicij ni veliko! 

Prihranek z IR-grelnim sistemom Ekosen lahko izračunate tu.

Manj prahu, več zadovoljstva

Sandy je zadovoljen z IR-paneli, zlasti zaradi prihrankov, medtem ko Valerija opaža prednosti še v številnih podrobnostih, ki so pomembne za vsakdanje življenje. Eden od njih je denimo, da jim ni treba nositi debelih copat, saj IR-paneli segrevajo tla, stene in predmete v prostoru, ti pa nato toploto oddajajo prostor. Zato je vedno prijetno toplo. Lastnica izkušnje primerja z radiatorskim ogrevanjem; opaža, da odkar uporabljajo IR-ogrevanje, nimajo več težav s suhim zrakom in tudi prahu je manj.

»V režah radiatorja se je vselej nabiral prah, ki ga je bilo sčasoma težko očistiti, medtem ko pri IR-panelih, ki so umeščeni na strop, težav s prahom preprosto ni. Tudi čiščenje skorajda ni potrebno, le tu in tam jih obrišem z vlažno krpo,« zatrjuje Valerija. Se je pa sinovom nedavno pripetilo, da so med igro popršili IR-panel s čistilom in so na površini ostali madeži. »Potem smo panel preprosto prebarvali s termo barvo in spet je videti kot nov.«

Kaj pa zdravje?

Zanimalo nas je, ali kdaj pod IR-paneli čutijo neprijetno sevanje. Zakonca poudarjata, da sta se pozanimala tudi o tem in ugotovila, da je infrardeča toplota blagodejna za človeka. Navsezadnje tudi inkubatorji, v katere v porodnišnici položijo novorojenčke, vzdržujejo do zdravja prijazno toploto prav z IR-valovanjem.

»Najmlajši sin je prej vedno bolehal za bronhitisom, ko pa smo se prejšnjo zimo vselili v prenovljeno hišo, so bili vsi trije vso zimo zdravi. Tudi najmlajši,« priznava Valerija in za konec potrka na les, da bi jih zdravje v lično prenovljeni hiši spremljalo še naprej.

Vabljeni na sejem Dom v Ljubljani

Med 4. in 8. marcem 2020 lahko podjetje Ekosen najdete na sejmu Dom v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču v Marmorni dvorani B na sejemskem prostoru 16.

Prednosti IR-grelnega sistema Ekosen:

  • preverjeni, ustrezno certificirani produkti
  • do 12-letna garancija
  • 40 let življenjske dobe grelnih panelov
  • stroški ogrevanja so do 60 % nižji
  • naložba je možna po korakih
  • izredno prijeten občutek ob ogrevanju
  • enakomerno razporejena toplota
  • odpravlja vzroke za vlago in plesen
  • preprosto upravljanje
  • preprosta montaža
  • vzdrževanje NI potrebno
  • ogrevanje, prijazno do okolja

Želite izvedeti več o IR-ogrevanju?

Za pripravo rešitve z IR-grelnim sistemom Ekosen pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 30 10 ali pišite na e-naslov info@ekosen.si.

Saloni Ekosen: 

  • v Miklavžu na Dravskem polju (pri Mariboru), Ptujska cesta 17,
  • v Mengšu (pri Ljubljani), Gorenjska cesta 19.

Več o ponudbi si lahko ogledate na www.ekosen.si in www.irsun.si