V predmestju četrtega največjega avstrijskega mesta je zrasla lesena enostanovanjska hiša, ki se s svojo podobo in izbiro materialov navezuje na okoliško tradicijo.

V Elsbethenu, jugovzhodno od Salzburga, pod okoliškimi vršaci heterogeno pokrajino tvorijo enostanovanjske stavbe. Topografija območja ustvarja mehko dominanto v smeri vzhod-zahod, kar so pri oblikovanju objekta upoštevali tudi arhitekti arhitekturnega biroja dunkelschwarz.

Ti so prisluhnili željam naročnikov, ki so želeli predvsem veliko naravne svetlobe in kar najmanj opazen prehod med zunanjostjo in notranjostjo objekta. Ustvarili so lahkotno leseno hišo, ki se s svojimi karakteristikami na sodoben način poklanja lokalni stavbarski dediščini.

Tipologija objekta spominja na »kmečko hišo z gospodarskim poslopjem«,  le da so tradicionalno arhitekturo v tem primeru interpretirali na sodoben način. Vključno z nadstreškom, ki se razprostira vse od garažnega dela do vhoda v objekt.

Objekt so postavili na rob zemljišča in ga s tem odprli proti posesti, tja pa orientirali tudi vse večje zasteklitve. Tako se je oblikoval vrt, ki zagotavlja veliko zasebnosti in možnost preživljanja prostega časa na svežem zraku. Zeleni vrt se s pomočjo zastekljenih teras in balkonov sklaplja z notranjim prostorom ter deluje kot podaljšek bivalnega prostora v prijetnem vremenu.

Pravokotni tloris objekta in strma dvokapnica se po drugi strani skladata z okoliškimi objekti, medtem pa je notranjost precej manj konvencionalna. Gre za sodobno interpretacijo odprtega prostora, ki se kar kopa v naravni svetlobi. Arhitekti so se odločili tudi za vključitev mreže, ki subtilno ločuje pritličje od zgornje etaže in omogoča prostor za igrivost.

Tako v interierju kot na terasah je mogoče opaziti tudi viseče mreže, ki omogočajo ležerno preživljanje prostega časa. Neobičajna zasnova interierja je pisana na kožo družini, ki tod prebiva. Celoten arhitekturni koncept tako lahko razumemo kot odobravanje vsakdanjega življenja in ne kot togo in neprilagodljivo konstrukcijo.

Fotografije: Markus Rohrbacher