Brunarica v sodobni preobleki

V Bašlju na Gorenjskem, v naselju pretežno počitniških hiš, je arhitekturni biro Kombinat starejšo brunarico preobrazil v prekrasen stalni dom.

0

Pod Storžičem že desetletja stoji počitniško naselje, ki ga v večini sestavljajo v hrib vtopljene brunarice: začasni, počitniški domovi v neokrnjeni naravi. Lastniki hiše, ki jo predstavljamo, pa so si želeli v Bašlju ustvariti stalni dom. Ampak – le kdo bi želel živeti v stari brunarici?

Brunarica pred prenovo

Arhitekti iz biroja Kombinat so se izziva lotili z vso zavzetostjo. Zadali so si nalogo, da brunarico ohranijo v vsej svoji lepoti. Odstranili so ji balkone in vežo, leseno konstrukcijo iz brun pa so izolirali in oblekli v prezračevano fasado iz macesnovih letvic, ki na sodoben način interpretira stari izgled hiše. Notranji prostori z lesenimi tlemi in stropniki še vedno ohranjajo karakter nekdanjih ambientov; sicer skromno odmerjene kvadrature pa se navidezno povečajo z razgledi v dolino in pašnik, po katerem se nemalokrat sprehajajo gamsi.

Da bi bila nekdaj počitniška hiša vseeno primerna za sodobne potrebe, so ji dodali tri v teren vkopane in od osnovne konstrukcije odmaknjene enote: nadstrešek za avtomobile na desni, delno vkopano stopnišče na zadnji in svetlo dnevno sobo na levi strani. Da bi tri adicije ločili od izvirnega volumna brunarice, so jih izdelali v betonu, stopnišče pa skrili pod fasadni plašč hiše. Nadstrešek za avtomobile se je že vrnil nazaj v gozdni objem, saj ga popolnoma obrašča narava; ravna streha dnevne sobe pa služi kot minimalistična terasa z razkošnim razgledom.

Iz kompozicije izstopi originalni leseni volumen hiše. Lesena drsna senčila, ki odkrivajo in skrivajo okenske odprtine, spreminjajo njegovo podobo iz ure v uro. Fasada je odraz življenja družine.

Čeprav lesenih brun v zunanjosti ne vidimo več, pa so ostala ohranjena v notranjosti – ne le kot konstrukcijski element obstoječega volumna, pač pa tudi kot dekorativni poudarek na stopnišču. Ker je bilo le-to dodano ob obstoječo fasado objekta, so se jo arhitekti odločili ohraniti v vsej njeni lepoti: obdelana bruna, ob katerih se počasi vzpnemo v nadstropje, na mestu prekine še majhno okence s tipičnimi gorenjskimi polkni.

arh KOMBINAT hisa baselj

Če naredimo računico: gozd, travnik, pašnik in neprecenljivi razgledi na dolino; bivanje v lastnem malem raju, na ravno prav odmerjeni kvadraturi; kvalitetno prenovljena hiša s sladkim spominom na dobre stare dni … Le kdo si ne bi želel stalno bivati v mali leseni brunarici?

Arhitektura: kombinat.

Fotografije: Miran Kambič

Prejšnji članekPop art: slog presenečenja in zabave
Naslednji članekNajboljša svetila za pergole: Razsvetlite svoj zunanji raj
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje