Nad Salzburgom se dviguje zanimiva lesena hiša, ki so jo arhitekti zaradi lege in izbire materialov poimenovali kar hiša nad drevesi.

Objekt se frontalno odpira proti zeleni pokrajini, s stranjo pa je obrnjen proti Salzburgu. To pojasni tudi umeščenost odprtin. Stavbo sestavljajo tri nadstropja, vhod pa je izpeljan čez dvorišče v pritličju, kar je narekoval tudi nekoliko nagnjen teren. V kleti so arhitekti zasnovali vrtno stanovanje, v prvem nadstropju pa bivalni dnevni prostor, ki se odraža v pretežno zastekljenih površinah. Ta ponuja tudi streho prej omenjenemu dvorišču in je rdeča nit celotnega objekta. Na najvišjem nadstropju je zasebni spa, s katerega je izhod na veliko teraso. Nadstreški in terase objekt varujejo pred pregrevanjem in nepredvidljivimi vremenskimi pogoji.

Skodlasta fasada med krošnjami dreves

Primarni odnos do zunanjega prostora ustvarjajo visoke zastekljene površine, ki uokvirjajo razglede na pokrajino. Prav zagotavljanje slikovitih razgledov je arhitekte studia lechner & lechner vodilo pri oblikovanju objekta, tako je mogoče tudi iz kopalnice občudovati okoliške vršace. Poudarek pri oblikovanju so namenili osrednjemu dnevnemu prostoru v prvem nadstropju, kjer so želeli ustvariti vtis, kot da celoten prostor lebdi nad drevesnimi krošnjami. To se odraža tudi na skodlasti fasadi, kjer se les lepo vklaplja v morje okoliškega gozda.

Les, beton in jeklo

Kuhinja in dnevni prostor navdušujeta s slikovitim pogledom na salzburško gorsko pokrajino. Odnos med lesom in betonom se izraža tudi v kuhinji – medtem ko betoniran kuhinjski blok miruje, se prostostoječi kuhinjski element obrača proti gorskemu ozadju. Tudi sicer je objekt zmes lesene konstrukcije, betonskih vidnih sten in jekla, kar hkrati ustvarja dinamiko in nasprotja. Vsi elementi so konstrukcijsko v stiku s tlemi, tudi jedro objekta je izdelano iz armiranega betona. V nasprotju z osrednjim betonskim jedrom je ovoj iz lesa, tako kot celotno bivalno nadstropje. Za podporo so arhitekti uporabili jeklene nosilce, ki jih namenoma niso skrili v ovoj, temveč so jih prikazali v vsej svoji surovi lepoti.

Fotografije: Melissa Zgouridi