Sonce prijetno greje vašo teraso in prav radi bi se mu prepustili, bodisi s knjigo ali skodelico kave v roki, če bi ob tem le imeli tudi vsaj malo sence. S pomočjo tedne jo imate lahko mimogrede!

Tenda ali markiza je oblika senčila, katerega  glavni namen je lajšanje življenja v vročih dneh in zaščita pred močnimi sončnimi žarki na balkonu, teraso ali vrtu. »Njena prednost pred drugimi senčili je ta, da ustvari senco, ko jo potrebujete, in do tam, kjer jo potrebujete, z njo lahko ustvarite senčen prostor za uživanje na odprtem in zračnem kotičku, tudi ko sonce najbolj pripeka,« pravijo strokovnjaki iz Senčil Medle in dodajajo, da tenda odlično zaščiti tudi pred prodiranjem sončnih žarkov v notranje prostore, z njo pa lahko svojemu domu, počitniškem ali poslovnem objektu dodate prepoznavno stilsko rešitev. Hkrati tende poskrbijo za minimalni poseg v objekt; bistvo je ravno v njihovi preprostosti in prilagodljivosti. 

Vrste tend

Vendar kakšna tenda je za vas najprimernejša? Delimo jih na klasične, kasetnevertikalne, strešne ter takšne višjega cenovnega razreda, kot so premium tende R95, pri čemer ima vsak model svoje značilnosti in lastnosti.

Klasične tende so popolna izbira za senčenje balkonov, teras, nadstreškov ali gostinskih lokalov. Če želite v svoj dom umestiti tradicionalen sistem senčenja, ki ponazarja preproste klasične linije, je klasična tenda prava izbira. Različni sistemi klasičnih tend, daljši razpon pregibnih rok, platno, navito na navijalno cev brez ohišja, v kombinaciji z različnimi vzorci tkanin, predstavljajo neskončno izbiro senčenja. 

Klasično tendo lahko naročite brez čakanja v vrsti in jo montirate sami, in sicer v spletni trgovini Senčil Medle. Gre za odličen izdelek s platni avstrijskega proizvajalca Sattler, ki imajo visok vodni stolpec, UV zaščito in impregnacijo, medtem ko so roke tende iz aluminija, profili pa močni in zaščiteni s prašno barvo. Zraven so priložena tudi navodila za montažo, v kolikor potrebujete nasvet, pa vam je vedno v podporo podjetje Senčila Medle.

Dolga življenjska doba in čiste elegantne linije so lastnosti, ki definirajo kasetno tendo. Kar jo loči od klasične, je lično oblikovana aluminijasta omarica, v katero je zložena navijalna cev z navitim platnom in pregibnimi rokami. Življenjska doba tkanine je tako občutno podaljšana, saj je platno zaščiteno pred vlago, dežjem in snegom. 

Za tiste, ki si želite več, je na voljo tudi visokokakovostna rešitev v obliki premium kasetne tende R95. Od ostalih tend se loči po estetski dovršenosti ter dodatnih LED svetilih v vzmetnih rokah in kaseti. Kasetno ogrodje omogoča, da je platno popolnoma zaščiteno pred vremenskimi vplivi in nevšečnostmi. Tenda R95 je primerna za senčenje večjih površin. 

Strešne tende so primerne za senčenje steklenih streh, verand, nadstreškov in zimskih vrtov. Omogočajo zaščito pred UV svetlobo in dežjem ter vzdržujejo prijetno klimo in preprečujejo pregrevanje steklenih prostorov. Nerjaveči aluminijasti okvir in kaseta omogočata večletno zaščito platna, dodaten sistem z vzmetmi pa ohranja platno vedno dovolj napeto.

Vertikalne tende predstavljajo alternativo screen senčilom in so elegantna rešitev za navpično senčenje teras, balkonov, oken in steklenih vrat pred soncem. Za senčenje balkonov in okenskih odprtin je najboljša rešitev vertikalna balkonska tenda Desert. Ta model ima vgrajene vzmetne ročice, ki omogočajo odpiranje tende za 180° in s tem dovolijo dodaten dostop svetlobe v prostor. 

Pozor pri izbiri tkanine!

Glavni del tende je poleg ogrodja in ročic predvsem platno oziroma tkanina. Ta naj bo prilagojena vašim potrebam in željam, predvsem pa bodite pri nakupu pozorni na lastnosti, kot so odbojnost UV žarkov, teža, način tkanja, obstojnost na dežju in ostalih vremenskih vplivih ter odpornosti proti nastanku plesni.

  • Najbolj osnovno platno za tende je akrilno platno Elements solids. Možna je izbira vseh barv, ki jih najdete v naravi, zlahka se jih prilagodi tudi vašemu okus in barvnim odtenkom vašega doma ali okolice.
  • Tkanina Reflect v primeru intenzivnejšega sončnega sevanja nudi boljšo toplotno in UV zaščito od osnovnih modelov. Primerno nameščena tenda s tkanino Reflect lahko zniža temperaturo v zaprtih prostorih tudi do 10 stopinj C. Zaradi dodatnih reflektnih delcev, ki odbijajo UV žarke in nudijo zaščito pred soncem, ima bleščeč izgled.
  • Za dlje čisto platno tende lahko izberete tkanino Lumera. Izdelana je iz niti, ki so tkane gosteje, zaradi česar je platno bolj gladko. S tem se na njem nabere manj umazanije, barve tkanine pa ostanejo bolj intenzivne in jasne.
  • Tkanine All Weather se od ostalih tkanin ločijo po tem, da so bolj odporne na vremenske vplive in na nastanek plesni. Tkanina zmanjšuje premočljivost platna. Platno All Weather vam omogoča, da ste na prostem tudi ob malce slabšem vremenu.
  • Tkanine Urban design so razvite predvsem za urbani prostor. Vzorci oz. barvne kombinacije se ujemajo z različnimi barvnimi kombinacijami fasad, ponujajo pa tudi možnost tiska logotipa.
Tkanine imajo različno vodotesnost (to se meri z vodnim stolpcem v mm in pove, koliko vode lahko obremeni tkanino, preden ta začne prepuščati) in UV odbojnost. Večjo UV vrednost ima tkanina, več zaščite proti soncu nudi.

Če se boste obrnili na Senčila Medle, ste lahko prepričani, da boste dobili najbolj kakovostne tende, ki so trenutno na tržišču. Njihovi strokovnjaki upoštevajo vaše ideje ter vam svetujejo rešitve glede na pozicijo sonca in vetrovnih omejitev na objektu. Zagotavljajo strokovno izmero, izdelavo, montažo in servis končnega produkta po vaših željah. 

Za več informacij obiščite njihovo spletno stran ali jih kontaktirajte za ponudbo in odgovore na vsa morebitna dodatna vprašanja.  

Sponzorirana vsebina