Strokovnjaki že leta opozarjajo, da je za človeka najboljša toplota, ki žari – podobna tisti, ko vas greje sonce. Zadnje raziskave pa kažejo, da je najprijaznejše tudi takšno hlajenje. Zato pozabite na razne ventilatorje in klimatske naprave ter se poleti ohladite s stropnim ali stenskim hlajenjem, ki deluje brez prepiha, hrupa in dviganja prahu.

Statistika kaže, da poletja postajajo vse toplejša, vročinski valovi, ki dnevne temperature dvignejo na 35 stopinj Celzija in več, pa skoraj poletni vsakdanjik. Vročinski val za mladega zdravega človeka seveda ni ogrožajoč, pri otrocih, starejših in bolnih pa lahko sproži dehidracijo, vrtoglavico, krče ali poslabšanje bolezenskih stanj. Zadrževanje v ohlajenih prostorih je takrat življenjskega pomena, pri čemer so najboljši prostori tisti, kjer ni prepiha, se ne dviga prah in niso hrupni. Vse te zahteve pa najbolje izpolnjuje hlajenje s stenskimi ali stropnimi paneli, kot so Variotherm, katerih filozofija je zelo preprosta.

Kako deluje sistem Variotherm?

Paneli Variotherm so podobni mavčno-vlaknenim ploščam, ki imajo na zadnji strani integrirane cevi, po katerih teče hladna voda. Z regulacijo temperature vode in pretoka se paneli ohladijo, hladen zrak se počasi spušča in s tem nežno ohladi tudi prostor. Ker zrak tako ni nikoli prehladen, je udobje popolno, ni nobenega neprijetnega pihanja in šumov, ki bi vas motili.

Sistem stropnega/stenskega hlajenja je sestavljen iz mavčno-vlaknenih plošč debeline 18 mm, v njih pa so cevi za hlajenje oziroma gretje že vgrajene.

Hitra in čista vgradnja

Za učinkovito hlajenje vam s paneli ni treba obložiti celotne površine prostora, ampak le od 70 do 80 % tlorisne površine. Ker so plošče Variotherm različnih dimenzij in jih je možno položiti na vse površine – tudi na lesene –, je vgradnja hitra in preprosta, enako preprosto je tudi povezovanje plošč med sabo.

Za montažo plošč lahko poskrbite sami in si s tem znižate stroške, če niste dovolj spretni, pa to opravi suhomontažer in/ali inštalater. Ta ne potrebuje nobenega posebnega orodja in elementov, edini pogoj je, da sistem, ki bo namenjen hlajenju, priklopi na reverzibilno toplotno črpalko.

S paneli Variotherm lahko prostore tudi ogrevate. V tem primeru je poleg priklopa na toplotno črpalko možen tudi priklop na peč na trda goriva, olje, plin, biomaso. Treba je le zagotoviti ustrezno temperaturo vode, pri gretju je to do 40 °C.

Idealno za pregrete mansarde

Vgradnja je možna v nove objekte ali pri prenovi, Variotherm sistem pa je naravnost idealen za urejanje mansardnih stanovanj, kjer je pregrevanje strehe izrazita težava. V module lahko oblečete kar cel strop mansarde ter tako ustvarite enakomerno, udobno in prijetno temperaturo, da se boste počutili dobro v vseh pogledih.

Kako pa je s kondenziranjem zaradi vlage v prostoru?

Kaj pa če se na stropu pojavi kondenz? Če se držite omejene minimalne temperature vode, potem ni težav. Kritični trenutek se lahko pojavi ob kombinaciji poletne nevihte in odprtega okna. Takrat je ozračje vroče, vlažnost pa se zelo poveča. Za ta primer pri hlajenju svetujemo uporabo sobnega termostata s senzorjem vlage, ki v primeru, da se vlaga v prostoru dvigne nad točko rosišča, ustavi pretok vode in s tem hlajenje. Voda se hitro ogreje na sobno temperaturo in nevarnosti ni več. Sistem je kompatibilen tudi z večino sistemov pametne inštalacije, ki omogočajo še dodatno varnost.

Stroški hlajenja s sistemom Variotherm so za 30 % nižji od stroška za električno energijo za pogon klimatske naprave.

Ker gre za varčen nizkoenergetski sistem z zelo nizkimi stroški obratovanja, se vam bo naložba tudi hitro povrnila. Ponudbo za hladilno-ogrevalne panele Variotherm zahtevajte v trgovinah KALCER, kjer si te sisteme lahko ogledate, ali pa pošljite povpraševanje na info@kalcer.si. Čim prej, da vas vročina ne prehiti!

Sponzorirana vsebina