Ne glede na to za kakšne vrtne stopnice se odločite (kamnite, betonske ali morda lesene), poskrbite, da bodo dobro vzdrževane in varne.

Glavni namen vrtnih stopnic je premagovanje višinske razlike med tereni. Stopnice omogočajo lažji prehod na višja oziroma nižja območja vrta, z njih lahko občudujete okolico. Tudi zaradi stopnic je vrt zanimiv in drugačen.

Preden naredite načrt za vrtno stopnišče, si morate odgovoriti na nekaj vprašanj. Da bo varno in udobno, je dobro vedeti, kakšne dolžine naj bo, ter kako visoke in globoko postavljene naj bodo posamezne stopnice.

Pomembni napotki

V nasprotju z notranjimi stopnicami zunanje omogočajo večjo svobodo pri izbiri oblike, saj njihove mere niso tako strogo zapovedane. Lahko so precej večje in nenavadnega dizajna. Če je teren zelo strm, je treba paziti, da razmik med posameznima stopicama ni prevelik, prav tako je dobra vrtna stopnica globoka vsaj 30 cm. Idealna širina je 50 do 60 cm, kar omogoča udoben prehod. Seveda se lahko odločite za stopnice, ki so širše od enega metra, na strmem terenu pa naj imajo vsaj na eni strani tudi ograjo.  

Materiali

Izbira stopnic omogoči vrtu, da stopi iz sence. Najpogostejši materiali za vrtne stopnice so sicer naravni, kot so les, kamen, opeka, beton … priljubljeno je še kombiniranje več kontrastnih materialov hkrati.

Sicer pa so v trendu tudi umetni materiali, ki posnemajo naravne. Njihova prednost je v tem, da so odporni na vremenske vplive, vlago in rjavenje. Prav tako ne potrebujejo posebnega vzdrževanja.

Hrapava površina

Ko so stopnice položene, je treba urediti tudi njihovo okolico (nasad rož, grmičevja …) in poskrbeti za drenažo, da se na njih ne zadržuje voda. Najbolje je, da je zgornja površina stopnic hrapava, kar omogoča varno hojo tudi v primeru dežja ali snega.

Foto: Pinterest