Na Mesarski ulici v Ljubljani, v eni od novejših stanovanjskih stavb, si je dom ustvaril mlad par. Ljubitelja rastlin in živali sta bila navdušena nad vogalnim stanovanjem, ki s številnimi ložami in zasteklitvami ponuja prekrasne poglede na Golovec, ter ga skupaj z Arhitekti Počivašek Petranovič preobrazila v zeleno oazo sredi mesta.

Velike zasteklitve in zimski vrtovi so bili idealni za gojenje rastlin, hkrati pa so v prostor prepuščali kar preveč nezaželenih pogledov. Zato so arhitekti predlagali, da se celoten pas ob fasadi preobrazi v zeleni filter, kjer kraljujejo sonca željne rastline. Le-te – skupaj s prosojnimi zavesami, ki v stanovanje prepuščajo razpršeno svetlobo – preprečujejo poglede v stanovanje, a ne onemogočajo razgledov na zeleno okolico.

Poudarek pri prenovi je bila preureditev dnevnega prostora, ki je doživel kar nekaj sprememb: nameščeni so bili novi tlaki, odstranjene pregrade proti loži, v celoti pa je bila zamenjana tudi notranja oprema. Arhitekti so velik prostor razdelili na dva dela: na svetel in funkcionalen kuhinjski del in na udobno in sproščujočo, temnejšo dnevno sobo.

Kuhinja je izdelana za maksimalno učinkovitost: velik niz vgradnih omar ob steni je namenjen osnovnim kuhinjskim elementom, za zložljivimi vrati pa je skrita še elegantna delovna površina. Osnovni niz dopolnjuje prostostoječi, skoraj skulpturalni kuhinjski otok, ki se zvezno nadaljuje še v jedilno mizo. Trpežni materiali, kot sta inox in les, sta osnovi za ustvarjalno raziskovanje ob dobri družbi.

Dnevna soba pa je – nasprotno – opremljena za maksimalno sproščanje: kot kontrast teracu, rastlinam in hišnim ljubljenčkom prijazni talni oblogi, nastopata mehak žametni kavč in velika preproga. Lahkoten dnevni regal protagonizem prepušča knjižni in rastlinski zbirki ter številnim umetninam.

V kopalnici je osrednji element po meri izdelan umivalnik, prav tako iz teraca. Arhitekti so stanovanje opremili še z diskretnimi stropnimi svetili, bolj drznimi stoječimi svetili ter oblikovalski pohištvenimi kosi – ne moremo mimo klasičnih Thonetovih stolov, ki stanovanju dajo srednjeevropski duh, njunih dveh izpeljank ali kavne mizice z zrcalnim podnožjem.

Skratka: premišljena in elegantna prenova, v vseh pogledih na kožo pisana naročnikom.

Interier: Arhitekti Počivašek Petranovič

Fotografije: Urban Petranovič