Ni redkost, da obiščemo stanovanje ali hišo, v kateri je načrtovan in lepo osmišljen tudi prostor za hišnega štirinožca. Tokrat pa smo obiskali dom Roka Jurce, ki je osrednji del ambienta rezerviral za svojega jeklenega konjička. Gre za avto znamke Trabant, ki je v voznem stanju in je parkiran kar v hiši.

Dom Roka Jurce meri slabih 55 m² in je prostor brez vrat in sten. Zakaj? Ker Rok ne mara mej in omejitev. Zato se je tudi izognil kreditu in si omislil dom na dvorišču hiše staršev, na prostoru, kjer sta bili včasih drvarnica in garaža. Zaprisežen športnik dom razume kot obilico svetlobe in seveda prostor za njegove športne rekvizite. Poleg deske za surfanje in gorskega kolesa je v prostoru, ki funkcionira kot celota, parkiran tudi njegov priljubljen avto – Trabant, ikona vzhodne Nemčije.

O odločitvi, da si dom deli z obnovljenim vozilom, pove: “Moja otroška želja je bila, da bi si avto zapeljal kar v dnevno sobo, v spalnico. Poleg tega sem v obnovo avta vložil ogromno energije, zdaj pa jo avto izžareva nazaj v prostor.”

Garaža s stilom

Premišljen interier, v katerem vsak kotiček pove svojo zgodbo, si je Rok Jurca zamislil sam. Glede na to, da so vse funkcije povezane v enem prostoru, se je odločil slediti strogi barvni shemi: beli, sivi in barvi lesa. Izstopa le kuhinja v živo rdečih barvah, za katero pravi, da ga je poiskala kar sama.

Garaža in drvarnica pred prenovo

Rokovo stanovanje je po kvadraturi ostalo v mejah nekdanje drvarnice in garaže. Dodal je le prostor za kopalnico, ki ga je izdelal iz ročno tesanih, več desetletij starih brun. Lesena stena, pravi poudarek v prostoru, vizualno in funkcionalno povezuje spalnico s kopalnico.

Stanovanje je moderno zasnovano, a ima po besedah našega gostitelja tudi nekaj kosov z dušo. Takšna je na primer emajlirana luč v kuhinji, stara več kot 70 let, ali puška; medtem ko je danes suvenir, je včasih z njo lovil njegov stari oče. Lestev je dobil na sosednji kmetiji, luč iz okvarjenega BMW-jevega motroja pa je izdelal njegov brat.

Rok Jurca je za prenovo prostora namenil približno 30 tisoč evrov. Ne šteje vsega truda in dela, ki ga je na svojem novem domu opravil sam in s pomočjo svojega brata, očeta in prijateljev. Zadovoljen je z doseženim. Ustvaril si je dom, ki oddaja toplino, svetlobo in pozitivno energijo. Torej tisto, kar mu tudi največ pomeni.

Fotografije: Borina Mišica

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA