Zgodovinski šarm v moderni preobleki: kmetija iz leta 1894 zdaj izpolnjuje energetske standarde

Družina Fuchs je dolgo sanjala o hiši na podeželju, kamor bi se lahko umaknili iz mestnega vrveža. Skoraj so že obupali, ko so naleteli na kmetijo iz leta 1894 na Bavarskem, v Daggendorfu. Takšno, ki je bila tipična za gradnjo tistega časa: kuhinja, bivalni prostor in svinjak – vse pod eno streho. Zraven pa še 2 hektara zemlje, kar je zadoščalo za samooskrbno kmetovanje na tem odročnem kraju.

Ker lastnik na stara leta ni več zmogel vzdrževati hiše, je upal na kupca, ki bi sicer hišo prenovil, vendar vseeno ohranil njen prvotni značaj. Z družino Fuch so takoj prišli skupaj.

»Prvi obhod po hiši se je zdel, kot bi se vrnili v 50. leta preteklega stoletja,« pripoveduje novi investitor. »Ena vtičnica v vsaki sobi, brez kopalnice, namesto nje lavor v kuhinji in stranišče na štrbunk.«

Prvi cilj obnove je bil zato jasen že takoj na začetku: ob ohranitvi zgodovinskega šarma ustvariti razmere za bivanje, kot jih pričakujemo v današnjem času. Torej izgradnja kopalnice, napeljava ustreznih inštalacij in tudi energetska sanacija stavbe, ki je bila spodaj grajena iz kamna, zgornji leseni del pa je ob poznejši dozidavi zamenjala opeka z apnom.

Potek prenove

Najprej so sanirali temelje hiše, kamnite zidake podprli z betonom, zbita ilovnata tla so nadomestili z betonsko ploščo s talnim gretjem in poskrbeli za hidroizolacijo, da vlaga ne more prodirati skozi.

Obod hiše so oblekli v mineralno izolacijo in razvlaževalni omet na osnovi naravnega apna (tu so se obrnili na podjetje Haga), pri čemer so na zunanji strani dodali 8 cm izolacije, na notranji pa 4 cm ter po dva nanosa apnene barve.   Hišo so dodatno opremili z geotermalno toplotno črpalko in fotovoltaiko, da je danes popolnoma samooskrbna, seveda so vgradili tudi peč na drva, s katero lahko dogrevajo vodo, in malo čistilno napravo. Tričlanska družina lahko uporablja tudi lastno izvirsko vodo iz vrtine.

Ker niso želeli spreminjati podobe majhne kmečke hiše, hkrati pa so si želeli več bivalne površine, so se odločili še za manjši prizidek. Dodali so kubus v velikosti 60 kvadratnih metrov s panoramsko zasteklitvijo. Vanj so umestili kuhinjo in jedilnico, s katere ob lepem vremenu njihov pogled seže vse do Alp.

Fotografije: Haga

Vir: Jäger PR

Prejšnji članekDom ultramaratonca: namesto kotlovnice ima kolesarnico
Naslednji članekHiša Jablana
Avatar photo
Novinarka in prevajalka, v prostem času pa športnica in knjižni molj. Stalno je na lovu za novostmi s področja bivanja, pri čemer jo najbolj navdušujejo kombinacije naravnih materialov in modernih tehnologij. Če bi morala izbrati en sam kos pohištva, ki bi ga lahko vzela s seboj na neobljudeni otok, bi bil to knjižni regal.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje