Uporabi plastike v kuhinji se lahko povsem odrečete. Kajti za številne kuhinjske pripomočke, ki so iz umetnih mas, obstajajo alternativne in bolj zelene rešitve. Tako prihranite pri odpadkih in varujete okolje – hkrati poskrbite še za eleganco!

Začnete lahko z malimi koraki. Na primer z zamenjavo plastičnih slamic za steklene ali kovinske, primerne za večkratno uporabo. Steklene slamice so po navadi narejene iz borosilikatnega stekla, nevtralnega vonja in okusa, brez škodljivih snovi in vsaj za 1.000-kratno uporabo.

Shranjevanje kruha v plastičnih vrečkah je slaba ideja. Kruh se v plastiki hitreje navlaži, kar vodi v plesen. Boljše so papirnate vreče ali takšne iz blaga, ki omogočajo kvasovkam dihanje. Vrečka naj bo dovolj velika, da vanjo lahko pospravite tudi večji hlebec.

Vir: ever&again

Menjavo lahko naredite tudi pri nakupovalnih vrečah. Namesto plastičnih uporabljajte bombažne mrežaste vreče, ki so primerne zlasti za sadje in zelenjavo ter tudi pralne v stroju. Ostala živila lahko iz trgovine prinesete kar v kartonski škatli ali drugih vrečah iz recikliranih materialov.

Vir: Australian Woodwork

Plastično steklenico (bidon), v katero natočite vodo, preden se odpravite na športno aktivnost, zlahka nadomestite s steklenico iz nerjavečega jekla. Jeklo se v manjši meri navzema vonjav kot plastika, ne postane motno, če ga pomivate v pomivalnem stroju, in ima daljšo življenjsko dobo.

Vir: SoleCup

Nerjaveče jeklo je zelo uporaben material tudi pri izdelavi embalaže za shranjevanje hrane. Namesto plastičnega »lunch-box-a« uporabljajte kovinskega, ki ga prav tako lahko vzamete v službo, na izlet ali kamorkoli drugam, posodice pa so na voljo v najrazličnejših velikostih.

Vir: Monsterzeug

Povoščene krpice so odlična alternativa plastični in aluminijasti foliji. Krpice so narejene iz bombažnega blaga ter povoščene s čistim čebeljim voskom, ki ohranja živila sveža. Ob toploti rok se vosek omehča, zato se krpica prilagodi katerikoli obliki živil. Z njimi lahko ovijete sir, zelenjavo ali služi kot pokrov za skodelico z ostanki hrane. Z večjo krpico je mogoče oviti tudi štruco kruha ali celo posodo za vzhajanje testa.

Vir: Helen Round

Za shranjevanje testenin, sladkorja, moke in žitnih izdelkov lahko sicer uporabite plastične doze, vendar so steklene z lesenim pokrovom veliko imenitnejše. Pa še okolju prijaznejše.

Vir: Garden Trading

Preden drugemu očitate, da uporablja preveč plastike in onesnažuje okolje, raje pomedite pred svojim pragom. In to dobesedno. Namesto plastičnega seta za pometanje (metlica + smetišnica) si seveda omislile lesenega ali kovinskega, pri metlici pomislite tudi na to, da so prave ščetine boljše od sintetičnih.

Vir: Garden Trading

V kuhinji imate zanesljivo kakšno kanglico, bodisi za pomivanje, shranjevanje krompirja ali v druge namene. Tudi tu lahko plastiko zamenja kovina. Takšno vedro bo stabilnejše in robustnejše, uporabljali ga boste lahko dolga leta, na koncu pa še reciklirali.

Rezalne deske iz plastike? To je že zdavnaj zgodovina, saj se sčasoma na njih začnejo poznati zareze od uporabe noža, kar poslabša njihove higienske lastnosti, poleg tega se zaradi pomivanja v pomivalnem stroju tudi hitreje ukrivijo. Les ali kamen sta boljša izbira za rezalno desko. Prvi je zaradi naravnih taninov antibakterijski, drugi pa izredno trpežen in robusten.

Vir: Heavenly Homes and Gardens

Seveda so majhni trajnosti koraki v kuhinji zelo dobrodošli, lahko pa vmes naredite tudi kakšnega večjega. Ozrite se na primer v kuhinjsko napo nad kuhališčem. Običajno ima filtre iz umetnih materialov, plastike. Boljša izbira so nape, ki so v celoti sestavljene iz nerjavečih kovin in stekla, ki ga je tudi lažje čistiti in vzdrževati.

Vir: Berbel

Zadnji korak je v celoti lesena kuhinja z delovnimi površinami vred. Les prinese v prostor toplino in poskrbi za prijetno atmosfero, kar je v prostoru, kjer se družina največ zadržuje, zelo pomembno. Če istočasno še nekaj storite za boljše okolje, pa toliko boljše!