Barski stoli na 101 način

Zaradi svoje različnosti in široke možnosti izbire so postali barski stoli nekaj, s čimer lahko odlično izrazimo svoj okus za notranjo opremo. Pa ne samo to, z njimi lahko na prav inovativen način kuhinjo razširimo v družaben prostor, kjer se poleg priprave hrane tudi druži, klepeta in poseda. Poglejmo, kaj je treba vedeti pred nakupom barskih stolov in seveda nekaj inovativnih primerkov, v katere se boste zaljubili na prvi pogled.

Količina

Preden se odločite za obliko in vrsto barskih stolov, je dobro vedeti, koliko jih sploh lahko razporedite okoli pulta. Širina barskih stolov pri tem igra ključno vlogo. V mislih imejte, da mora biti med posameznima stoloma vsaj 15 cm prostora, saj bi se sicer uporabniki med sedenjem dregali v ramena in izkušnja ne bi bila prav prijetna. Nasvet: izmerite dolžino pulta, tako boste točno vedeli, koliko prostora je na voljo.

Širina

Tem širše kot je sedalo stola, tem udobnejše je na njem sedeti, vendar pa takšen stol zavzame tudi več prostora. Zaradi tega boste morali izbrati, kaj vam je bolj pomembno: širši sedeži ali več stolov. Obstajajo tri standardne širine stolov, in sicer okoli 38, 43 ali 53 cm.

Višina

Kaj pa višina? Ko govorimo o barskih stolih, imamo običajno pred očmi sliko stolov ob kavarniškem pultu. A ni tako preprosto, saj obstajajo stoli vsaj treh različnih višin.

  • Stoli za ob običajen pult: povprečni pult stoji na višini 90 cm, zato boste ob njem potrebovali za udobno sedenje stole, visoke med 60 in 65 cm.
  • Barski stoli: barski pult je običajno višji od »navadnega« pulta, govorimo o približno 105 cm višine. Tu boste potrebovali stole, ki segajo vsaj 75 cm visoko.
  • Stadionski stoli: to so najvišji možni barski stoli, ki jih uporabljamo ob visokih pultih (120 cm). Merijo okoli 90 cm v višino.

Da bi bilo zapletov pri izbiri višine stolov čim manj, vse več proizvajalcev izdeluje takšne stole, ki niso fiksni, ampak jim s posebnim mehanizmom (odvijanjem in zavijanjem ali vzvodno ročico, na katero pritisnemo za premik navzdol oziroma navzgor) lahko reguliramo višino.

Značilnosti

Seveda se barski stoli ne ločijo le po širini in višini, ampak še po mnogih drugih značilnostih.

  • Vrteči barski stoli: so zelo popularni. Vendar so običajno tudi precej težki (da se ne prevrnejo med obračanjem), zato jih je težko premikati, ko enkrat že sedite.
  • S počivalom za noge: nekateri stoli so opremljeni z dodatnim nastavkom, kamor lahko med sedenjem položimo noge. Zelo praktično za tiste, ki ne marajo, da jim noge bingljajo v zraku.
  • Oblazinjenje: večina preprostih barskih stolov je »trdih«. No, lahko pa si omislite oblazinjeno sedalo (usnje, mikrovlakna ali poliester) ali si pomagate z ujemajočo blazino, ki si jo namestite pod zadnjico.
  • Naslonjalo in ročaji: nekateri barski stoli imajo tudi naslonjala in ročaje. Če želite večje udobje, si boste zagotovo omislili takšne.
Materiali

Barski stoli so večinoma leseni, vendar to ne pomeni, da ne morete dobiti drugačnih. Poleg lesa so najpogosteje uporabljeni materiali za stole še nerjaveče jeklo, železo in plastika. V primeru plastičnih, je običajno plastično samo sedalo, medtem ko so noge in nosilni elementi železni ali jekleni.

Stil

Nenazadnje velja par besed nameniti tudi obliki barskih stolov. Na voljo je veliko različnih dizajnov, zato lahko kupite stol, ki se ujema z vsakim slogom notranje opreme, od rustikalne do super moderne. Možnosti so neskončne, preverite čim več različnih ponudnikov in nato izberite takšne barske stole, ki vam zares padejo v oči.

Fotografije: Pinterest