Ni nas malo takšnih, ki vse leto sanjamo o tem, kako bomo noge namakali med kristalne morske valove in se sproščali v senci borovcev. Sredozemlje je brez dvoma ena izmed najbolj zaželenih počitniških destinacij, z nekaj truda pa lahko duh po Mediteranu prenesete tudi v vaše domovanje.

Že pred desetletji so se oblikovalci interierja, tudi onkraj Atlantika, pri opremljanju domovanj pogosto zgledovali po sredozemskih vplivih, vse do danes pa je ta stil ohranil eleganco, zaradi česar ostaja med najbolj priljubljenimi slogi pri opremljanju doma.

Sredozemski dom so sanje, ne le ljubiteljev morja in poletnih mesecev, temveč vseh, ki cenijo enostavnost oblikovanja in sočasno eleganco. Gre predvsem za slog, ki združuje mešanico španske in italijanske arhitekture. Po mnenju strokovnjakov je sredozemski slog primeren za vse, ki si želijo ustvariti brezčasen dom, ki ne potrebuje vsakoletnega nadgrajevanja in prilagajanja trendom. Ključne karakteristike sredozemskega sloga so toplota lesa, svetlo obarvane stene in bivanje, v katerem ločnica med zunanjim in notranjim, nikdar ni povsem opredeljena. Elementi zunanjega prostora tako pogosto prehajajo v notranjost in obratno.

Tudi sredozemski slog pozna tri različice. Prva se zgleduje po italijanski renesansi in jo odlikujejo stebri ter okrogli loki. Drugo navdihuje španski kolonialni slog, ki slovi po izčiščenih linijah in enostavnosti. Najbolj priljubljen pa je brez dvoma sodobni sredozemski slog, ki se ponaša s karakteristikami tradicije v moderni izvedbi. Poudarek je predvsem na odprtih tlorisih in prostornih sobah, v katerih so vidni vplivi italijanskih in španskih domov.

Stene domovanja, ki ga navdihuje sredozemski slog, so obarvane v svetle, ne preveč izrazne tone. Poseben pečat pušča zanimiva izbira keramike, ki je za razliko od sten, precej bolj drzna in poskrbi za karakter prostora. Leseno masivno pohištvo je v večji meri izdelano iz lesa toplih tonov, predvsem oreh se odlično poda k izčiščenim stenam in talnim ploščicam v zemeljskih tonih. Na pohištvu so skrbno zložene starine, medtem ko tekstilije odlikujejo nevtralne barve in lahki materiali. Pogosta je uporaba marmorja in kamna, ki se odlično podata k temnejšemu lesu.

Fotografije: Pinterest