Stara stanovanja navadno prostorsko ne ustrezajo današnjemu času in ne ponujajo tistega, kar si želimo od svojega doma. Spremljali smo prenovo enega takšnih stanovanj v bloku iz šestdesetih let.

Stanovanje iz šestdesetih je v zadnjih letih nudilo dom študentom in je bilo prepotrebno obnove. Nova lastnica sprva sploh ni bila prepričana, če je to stanovanje primerno zanjo, a že ob prvem obisku z arhitektom je postalo jasno, da ima stanovanje velik potencial. 

“Predvsem je bilo zanimivo, da ima stanovanje orientacijo na vzhod in zahod, na obeh straneh ima balkon in je tako nadpovprečno kvalitetno. Prostori pa so bili pač v starem stilu: majhni, z veliko vrat, tako da niso bili primerni za sodobno bivanje,” se stanja pred prenovo spominja arhitekt Jure Judež.

Lotili so se celostne prenove. Rušitvi sten med dnevno sobo in kuhinjo in kopalnico in dnevnimi sanitarijami je ustvarilo tloris z večjimi in zračnejšimi prostori. Kako pa jih povezati v smielsno celoto? V velik, kvadraten predprostor, iz katerega je bilo pred prenovo vodilo kar sedem vrat, so na polovico pregradili v večnamensko omaro – mostom, ki ponuja prostor za garderobo in se celo pretvori v klop za obuvanje. Ta omara steče skozi povečan vhod v dnevni prostor in tam postane del kuhinje, nato pa se zniža v jedilno mizo, ki funkcionalno poveže kuhinjo z dnevnim prostorom. Ta ‘most’ – odlična arhitekturna domislica – na eni strani dodaja dodatni shranjevalni prostor, po drugi strani pa prostora ne zapira, ampak smiselno zaključi zgodbo. 

Vhodni prostor pred prenovo in po njej.

Z združitvijo kopalnice in dnevnih sanitarij so ustvarili večji sodobnejši prostor, pridobili pa so tudi nekaj prostora za pralni, sušilni stroj in bojler. 

Kopalnica pred prenovo in po njej.

Obnova, ki je zajemala tudi zamenjavo vseh elektro in vodovodnih inštalacij in tlakov, je trajala tri mesece, načrtovanje pa dobre pol leta. Strošek prenove ekipa Celovito ocenjuje na 65 tisoč evrov: okrog 35 tisoč evrov za gradbeno-obrtniška dela, ostalo pa za opremo in svetila.

Interier: Celovito

Fotografije: Celovito

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA