Vrtec Poljčane, ki so ga zasnovali Modular arhitekti in zanj leta 2015 prejeli tako Zlati svinčnik kot Plečnikovo medaljo, je umeščen na rob krajinskega parka, zavarovanega z dokumentom Natura 2000.

Prav postavitev na to podolgovato parcelo med poplavno ravnico potoka Drežnica in obcestno zidavo je pomembno vplivala na zasnovo vrtca. Prvič, stometrska stavba ima dva obraza – obcestnega in krajinskega. Obcestni obraz je tak, kot se za javno zgradbo spodobi: z jasno arhitekturno govorico vhoda, manjšega trga in strogimi volumni. Druga, krajinska stran, na katero so orientirani vrtčevski skupni prostori, pa je mehka, nagubana, nepravilna in lovi poglede proti bujni okoliški pokrajini. Lomljena streha na tem delu vizualno posnema okoliško gričevje, visoka okna pa ponujajo neprestano interakcijo med notranjim in zunanjim prostorom vrtca.

Dinamično okolje za zadovoljno odraščanje otrok

Interier je zasnovan z velikim premislekom o izustveni in motorični zaznavi otrok ter z željo po čimširšem vpenjanju otrok v njihovo okolje. Tako so igralnice višjih starostnih obdobij zasnovane v več nivojih, s katerimi otrok doživi element dinamike prostora; barve posameznih igralnic povzemajo barve živalskih vrt, značilnih za okoliško pokrajino; z elementi penastih bumerangov, ki so lahko sedišča, gugalnice ali pregrade, pa si otroci že zelo zgodaj sami kreirajo prostor. 

“Kot bi otroke pripeljal v zdravilišče,” naj bi po ravnateljičinih besedah vsakodnevno izkušnjo svojih otrok opisal eden od staršev.