V majhni vasici blizu Ljutomera si je štiričlanska družina zasnovala velik vrt. Najprej sta lastnika tik ob hiši zasadila živo mejo iz kleka, nato je vrt rasel in rasel. Gospodar je medtem postal mojster za oblikovanje s kamnom, njegova žena pa se je izučila za vrtnarico, ki s prefinjenim čutom izbira, zasaja in oblikuje rastline.

Glavna značilnost prostranega terasastega vrta, ki je začel nastajati pred približno dvajsetimi leti, je njegova razdeljenost na sobane. Vsaka od sob predstavlja zaključeno celoto. Vrtne sobane na parceli so ponekod razmejene z gostimi grmovnicami in vzpenjavkami, drugod z živo mejo, pergolo in zidovi, ki jih je sezidal lastnik vrta. Prav v vsaki od vrtnih soban je kakšen masivni element ali pohištvo, ki je delo domačega mojstra.

Raznoliki ambienti, ki kar kličejo po druženju

Slikovito pot iz zelene sobane, ki je najbliže hiši, na vzponu krasita lesena klop in pergola. Le nekaj stopnic iz železniških pragov in granitnih kock je treba prehoditi in že smo na mestu, ki bi mu v hiši rekli srce doma: letni kuhinji, ki je nastala pod rokami domačega mojstra.

Na najbolj oddaljenem delu zemljišča na spodnji terasi se je še pred dobrim desetletjem raztezal travnik. Lastnika vrta sta se odločila, da omenjeni predel uredita tako, da ga bo družina vsak dan z veseljem obiskala. Zato sta tam zasnovala ledvičast ribnik, ki ga obdaja 4 tone skal. Voda se v ribnik steka prek kamnite struge, ki je del skalnjaka. 

Lastniki vrta so številne rabljene in odpadne materiale, ki so drugod odslužili svojemu namenu, vešče vkomponirali v okolico: tako so npr. ograje, zidovi in romantični kotiček na koncu vrta sezidani iz stare opeke.

Lastnika vrta vsako leto poskrbita za kašno spremembo v okolici hiše. Tako sta si poleg pergole in letne kuhinje nedavno omislila tudi visoko gredo na zelenjavnem vrtu. Zatrjujeta namreč, da si je treba delo z vrtninami in okrasnimi rastlinami čim bolj olajšati. Zato tudi na okrasnih gredah vse raje zasajata rastline, ki so manj zahtevne in trpežne. Hortenzije in anemone zagotovo spadajo mednje. Z raznolikim izborom rastlin in materialov jima vrt ne glede na to, v katero od zelenih soban se odpravita, vzbuja ponos in veselje.