V 70. letih preteklega stoletja skoraj ni bilo doma, ki ne bi imel vsaj ene namizne svetilke v obliki gobe (angl. Mushroom lamp). Največkrat je stala na nočni omarici ali kakšni stranski komodi, od premoženjskega stanja lastnika pa je bilo odvisno, iz kakšnega materiala je bila narejena. Najcenejše so bile plastične (takrat se je ravno razmahnila masovna uporaba plastične mase), dražje pa so bile kovinske in steklene.

Svetilka v obliki gobe je svoje ime dobila zaradi zgornjega kupolastega dela, ki močno spominja na gobji klobuk. Njena zgodovina sega približno 60 let nazaj, ko so luči v obliki gob začeli izdelovati pihalci stekla na beneškem otoku Murano. Njihove krhke steklene svetilke so bile zelo živahnih pastelnih barv, raznolikih vzorcev in so kmalu postale glavna dizajnerska znamka tistega obdobja.

Pihalci stekla z Murana pa so imeli tudi močno konkurenco. Podobne svetilke v obliki gobe sta v istem času, natančneje leta 1971, oblikovala arhitekt Verner Panton in Louis Poulsen, in sicer pod imenom Panthella. Svetilke so bile kovinske in na svojem tankem podstavku v obliki trobente zelo elegantne, primerne za praktično katero koli mesto v domu. Kot zanimivost lahko povemo, da kultne svetilke Panthella izdelujejo še danes, njihova cena je od 300 evrov dalje, odvisno od velikosti.

Vir: Nedgis

Takšne ali drugačne svetilke v obliki gobe pravzaprav poganjajo kot »gobe po dežju« in jih v ponudbi ne manjka. Kar je odlična novica, saj se trendi vračajo in tako so tovrstne namizne svetilke spet zelo moderne.

Iz galerije si izberite najljubšo tudi vi: