Prhe, pod katerimi boste hoteli stati ure in ure

Čeprav gre le za manjši element v kopalnici, pa je armatura za prhanje kos z največjim vizualnim učinkom. Lahko namreč naredi razliko med odlično prho in prho, ki je bolj tako-tako. Če torej želite doživeti resnično vrhunsko izkušnjo tuširanja, dobro razmislite, kakšno armaturo za prhanje si boste omislili. Najboljša je tista, ki je lepega dizajna, ki z ravno pravim tlakom potiska vodo skozi luknjice, ne šprica naokoli in je tudi varčna. Poglejmo nekaj različnih, modernih možnosti, njihovih prednosti in slabosti.

0
Pritrjena na steno ali strop

Lahko je klasična ali modernejše oblike, kot jo vidite na sliki. Ker je fiksirana na eno mesto, ima to slabost, da ni premična. Pri nekaterih modelih lahko spreminjate le naklon glave, pa še to gre le za malenkostne premike.

Z ročajem

To je najpogostejša oblika armature za prhanje. Njena prednost je ta, da z lahkoto z vodo dosežete vse dele telesa. Če želite imeti proste roke, pa jo enostavno zataknete v zatič na armaturni palici. Na voljo je v cenovno zelo ugodnih do luksuznih različicah.

Dežna

Zadnja leta so vedno bolj popularne tako imenovane dežne prhe, ki so videti nadvse imenitno. Glava takšne prhe je običajno zelo velika in ker je montirana na strop ali višje na steno, je zelo primerna za visokorasle ljudi. Predstavnice nežnejšega spola pa bo takšna prha najbrž spravljala v nejevoljo, sploh kadar si pri prhanju ne bodo želele zmočiti las – to je pod dežnim tušem praktično nemogoče.

Varčna

Če želite biti prijazni do narave ali če živite v okolju, kjer se soočate s pomanjkanjem vode, je varčna prha nujna. Omogoča, da se kljub prihranku pri vodi, oprhate kot kralj. Takšne prhe tudi niso drage, kljub cenovni ugodnosti pa zelo kakovostne in z dobrim vodnim potiskom.

Z dodatkom LED svetlobe

Tisti, ki želite vnesti v prhanje še kanček zabave in drugačnosti, razmislite o armaturi z vgrajeno LED svetlobo. Ta vizualno obrava curek vode, lahko v eni barvi ali več barvah (na primer skladno s temperaturo vode). Svetloba energijo črpa iz baterijskega vira ali vodnega tlaka.

Dve, tri ali več glav

Prha z dvema ali več glavami tudi ni več nobena redkost. Lahko je ena fiksirana, druga pa premična in obe delujeta hkrati ali ločeno. Curki vode obdajo telo z različnih strani, kar je poseben užitek. Takšno prhanje občutite kot masažo s terapevtskim učinkom.

Z zvočnikom 

Le kdo nima rad glasbe med prhanjem? Če tudi sami ne morete v kopalnici brez najljubših komadov, si enostavno morate omisliti prho z zvočnikom. V večini primerov gre za Bluetooth armaturo, kar pomeni, da z zvočnikom v prhi povežete svoj telefon ali računalnik in že lahko poslušate priljubljene melodije. Zvočnik je snemljiv in deluje na litijevo ionsko baterijo, zaradi ničesar ni nobenega tveganja, da bi med prhanjem doživeli električni udar.

S filtrom za klor

Pri občutljivi koži vam lahko že nedolžno prhanje povzroči ekcem ali kakšne druge kožne tegobe, običajno zaradi prisotnosti klora v vodi. Pa se zaradi tega vseeno ni treba odpovedati užitkom pod prho. Potrebujete le armaturo s filtrom za klor, ki je običajno vgrajen v držalo glave.

Otroška

Nenazadnje naj imajo pri prhanju veselje tudi otroci. Zakaj jih ne bi razveselili s kakšno armaturo v obliki priljubljenega junaka iz pravljic ali risank? Takšne igrive prhe so tudi prilagojene otrokom in njihovi višini, manj primerne pa so za odrasle. A resnici na ljubo vam bodo leta, ko so otroci majhni, hitro minila in še prekmalu boste presedlali nazaj na običajno prho.
Pa še to: Imate otroke, ki se ne marajo umivati? Potem bo takšna prha dobra motivacija, da bodo z večjim veseljem stopili pod tuš.

Fotografije: Pinterest

Prejšnji članekArhitektova ozka hiša
Naslednji članekDeset pravil za obešanje zaves
blank
V televizijski oddaji Ambienti se pogovarjamo o lepih prostorih, zanimivih detajlih, navdihujočih vrtovih in sodobnih tehnologijah gradnje.