Garsonjera je prostor majhne kvadrature, kjer je vse v eni sobi (kuhinja, dnevna in spalnica), ločena je le kopalnica. Kljub majhnosti pa ni treba, da se v njej počutite utesnjeni. Z malo domišljije si lahko ustvarite prav imenitno gnezdo!

Ustvarite ločene kotičke

V garsonjeri bo prijetneje živeti, če jo boste kljub majhnosti razdelili na posamezne kotičke. Večji del prostora namenite tistemu kotičku, ki vam je pomembnejši. Primer: če radi gostite prijatelje, s katerimi skupaj spremljate nogometne tekme, naj bo to dnevni kot s televizorjem, če se raje zadržujete ob mizi, pa si omislite večjo jedilnico in več stolov, medtem ko boste morali ostalo zmanjšati.

Kot hotel

Tisti, ki ste stalno na poti in se res malo časa zadržujete doma, je garsonjera celo več kot potrebujete. Vizualno ga lahko spremenite v sobo, kot jih imajo v kakšnih butičnih hotelih – z veliko in udobno posteljo, mini kuhinjo, morda pisalno mizo in praktičnim kavčem.

Oprema

Ko opremljate majhen prostor, boste spoznali, da težko kaj premaga slog iz sredine 20. stoletja. V primerjavi z modernim pohištvom, je »mid century« pohištvo bolj pri tleh, zaradi česar se zdi strop višji, prav tako okna.

Postelja na višini

Če imate srečo in v garsonjeri zelo visok strop, si lahko omislite spalnično galerijo. Tako dobite nekakšen dupleks, ki deluje zračno in je zelo dobro izkoriščen.

Premična stena

Premične stene omogočajo optimizacijo prostora. Tako kot v tem primeru, kjer imate lahko čez dan večji dnevni prostor, čez noč pa s pomikom stene istočasno raztegnete posteljo in dobite razkošno spalnico.

Zavesa? Ja, prosim!

Ste siti tega, da med ležanje v postelji gledate kuhinjo? Vaš spalni kot v garsonjeri bo veliko prijetnejši, če ga boste naredili bolj zasebnega. Pomagajte si na primer z zaveso ali pregrado, ki prepušča svetlobo.

Fotografije: Pinterest