Vrt Nade Vreže leži na vrhu hribčka blizu Šmarij pri Jelšah in ima vrsto odlik. Ureja ga lastnica, ki ima strokovno znanje in izkušnje, zato je lep skozi vse leto. Mi smo ga obiskali spomladi.

Številni urejeni vrtovi pri nas so pravzaprav zbirke rastlin, ki so všeč lastnikom. Le malo je takih vrtov, pri katerih so lastniki upoštevali bistvene zahteve za uspešno rast in skladno podobo. Vrt Nade Vreže je nastajal postopoma, ob upoštevanju razmer in lege. V njem so vidne tudi sledi prejšnjih generacij družine Vreže.

Lega vrta je izrazito južna: “Človek bi rekel, da je idealna, ampak vsak ideal ima tudi kak minus,” pove lastnica. “Poleti je izjemno vroče; lahko bi rekli, da imamo skoraj mediteransko mikroklimo. In če ne bi zasejala rastlin, ki to ljubijo, bi imela veliko problemov. Izbrala sem sivke, žajblje, timijane, figo … in moram reči, da mi vrt lepo uspeva.”

Vrt leži nekoliko odmaknjeno od urbanega okolja, na vinorodnem območju. Posest je prehajala iz roda v rod, zdaj pa jo najbolj intenzivno obdeluje Nada.

V vrtu je veliko vednozelenih rastlin, kot so pušpani, tise in lovorikovci, ki skrbijo, da je vrt lep v vseh letnih časih. “Rada imam tudi forme, oblike, ampak so tako umeščene, da se utapljajo v cvetenju trajnic. Trajnice pa so moja ljubezen,” pove Nada. Ena od takšnih formalnih zasaditev je t.i. toskanska greda, v kateri se prepletajo trikotne gredice, zamejene s striženimi pušpani, v katerih pa se nato bujno razraščajo raznolike trajnice. Ob njej pelje romantična tlakovana pot: za 45° zasukani tlakovci, med katerimi rastejo dišavnice. Ko se sprehodimo po tej mehki poti, pod našimi nogami omamno zadiši.

Nada je po poklicu agronom in se z rastlinami ukvarja že trideset let. Pred petimi leti je odprla svoje podjetje, v katerem svoje znanje in ljubezen do rastlin predaja naprej.

Fotografije: Mateja Košir