Pri opremljanju majhnega stanovanja se ni potrebno odpovedati ničemur. Za dobre rezultate pa je potrebno zaupati izkušenemu arhitektu, ki pozna trike opreme majhnih stanovanj.

Arhitektki Špeli Kokalj je opremo svojega zgolj 30 m2 velikega stanovanja v dveh nivojih zaupala njena kolegica arhitektka Saša Potočnik. Njena želja je bila, da se na majhno površino umesti veliko posteljo, sedežno garnituro, prostorne stopnice ter seveda vse elemente, potrebne za sodobno bivanje – pralni in pomivalni stroj, likalno desko, televizijo ipd.

Zaradi majhnosti stanovanja je bilo združevanje različnih funkcij nujno: zofa je tako del jedilnega kota ali prostor za večerno poležavanje, ležišče za dva in dodatni shranjevalni prostor. Podobno stopnice igrajo še vlogo omare, nudijo prostor za posedanje in druženje ter predstavljajo osnovni dekorativni element v prostoru.

Več trikov je bilo uporabljenih za optično povečanje prostora, odločilno vlogo pa je odigrala svetloba. Strešna okna na obeh nivojih in strešinah nudijo enakomerno osvetljenost vseh prostorov skozi vse dele dneva, zvečer pa majhno stanovanje razsvetlijo nizka, navzgor in navzdol usmerjena svetila, ki prostor optično povišajo.

Stanovanje pred prenovo:

Stanovanje po prenovi:

Arhitektura: Špela Kokalj