Prihajajo mrzli meseci in še je čas, da s preprostim ukrepom izolacije, ki ga lahko izvedete tudi sami, preprečite energijske izgube skozi zadnjo, vrhnjo ploščo neizkoriščenega oziroma po poševnini neizoliranega podstrešja.

V primeru neizolirane zadnje plošče so lahko toplotne izgube kar do 20-odstotne, temu primerno pa je tudi bivanje v takih prostorih neprijetno, saj se hlad s same plošče širi po stenah.

Izolacijo lahko izvedete na tri različne načine, in sicer kot

  • pohodno izvedbo,
  • nepohodno izvedbo in
  • kombinirano pohodno – nepohodno izvedbo.

Najpogosteje se investitorji odločajo za kombinirano varianto izvedbe, saj je to stroškovno ugodna rešitev, ki še vedno dopušča servisne dostope, denimo do oken, dimnika ali drugih elementov, do katerih želite imeti dostop.

Poleg toplotne izolacije na tleh podstrešja je smiselno najprej poskrbeti tudi za izolacijo vertikalnih kolenčnih zidov, ki jih izolirate s poltrdimi ploščami kamene volne Natur Board VENTI. Te plošče na zid samo mehansko pritrdite z vijačnimi pritrdili PSV. Debelina izolacije na tem delu naj bo vsaj 10 cm.

Sledi izvedba na ravnem delu podstrešja. Najprej začnete z namestitvijo parne zapore Homeseal LDS 100, ki jo z ustreznimi preklopi – min. 10 cm – na spojih zatesnite s trajnim lepilnim trakom Homeseal LDS Soliplan.

Na nepohodnem delu sledi namestitev steklene volne v roli Knauf Insulation. Priporočamo izdelka Unifit 035 ali Unifit 037, lahko tudi Naturoll Plus. Izolacijo na površino preprosto razgrnete in preko nje namestite še sekundarno kritino Homeseal LDS 0,04 FixPlus. To medsebojno zlepite z že integriranim lepilnim trakom. Sekundarno folijo nameščate sproti in s tem preprečite naknadno hojo direktno po izolaciji.

Če ste se odločili del plošče izolirati v pohodni izvedbi, preko parne zapore, direktno brez kakršnekoli podkonstrukcije, položite trde pohodne plošče kamene volne Knauf Insulation DF. Neposredno preko plošč najprej položite sekundarno kritino Homesel LDS 0,04 Fix plus, preko nje pa vgradite še zaščitni sloj, na primer pohodne plošče OSB ali pohodne plošče Knauf Vidiflor.

Kombinacijo pohodne in nepohodne izvedbe seveda prilagodite glede na dostope, ki jih potrebujete na podstrešju.

Če želite izvedeti več o tem, kako izvesti izolacijo zadnje plošče nebivalnega podstrešja, obiščite spletno mesto www.knaufinsulation.si, pišite na svetovanje@knaufinsulation.si ali pokličite na telefonsko številko 04 5114 105.

Sponzorirana vsebina