Klasična spalnična postavitev - z omaro in posteljo kot ločenima pohištvenima elementoma - je v manjših spalnicah pogosto nesmotrna. Takrat se odločite za elegantno vgradno omaro, ki bo zaobjela vašo posteljo in s pravilnim oblikovanjem v vašo spalnico vnesla številne dodatne uporabne površine.

Pravilno načrtovanje

Ko načrtujete vgradno omaro okoli postelje, imejte v mislih naslednje:

  • najelegantneje bo, če bo omara zasnovana simetrično, s prostorom za posteljo v sredini,
  • globina omare je lahko poljubna, ob večji globini pa se o nosilnosti zgornjih omaric posvetujte z mizarjem,
  • od ležišča pa do zgornjih omaric naj bo vsaj meter prostora – tako boste lahko na postelji udobno sedeli,
  • iz oblikovanja nikar ne izvzemite prostora za posteljo: postelji oblikujte posteljno vzglavje po vaši meri in okusu – leseno,oblazinjeno ali olepšano z dekorativno tapeto.

Z vgradno nočno omarico

Če je v spalnici dovolj prostora, del omare namenite nočni omarici ali polici. Ne pozabite vgraditi nekaj električnih in USB vtičnic, v katerih boste napajali svoje mobilne naprave in kamor boste vklopili vaše svetilo.

Z vgradnimi policami

Rob omare, ki gleda proti postelji, lahko namenite plitvim policam, ki vam bodo služile namesto nočne omarice. Nanje lahko odložite knjigo in očala, kozarec vode ali kremo za roke. 

Z vgradnimi svetili

Čar vgradnih omar je gotovo tudi v možnosti vgradnje različnih svetil – od LED trakov, ki subtilno osvetljujejo vaš večerni ritual pa do bolj preciznih bralnih lučk, ki jih lahko pričvrstite kar na rob omare.

Omara kot dekoracija

Zanimivo posteljno vzglavje, lepi ročaji, izbrana barva ličnic, z dekoracijo olepšane odprte police … Potrebujete le še lepo posteljnino, mehke zavese in toplo preprogo, pa bo vaša spalnica kot iz revije.

Tudi v otroški sobi

Otroci obožujejo igre vlog in v postelji, vdelani v vgradno omaro, se bodo počutili kot v majhnem brlogu, v hišici na drevesu ali na piratski ladji. Ne pozabite na še kak zabaven dodatek: stopnice, ki vodijo vrh omar, na primer, ali manjši tobogan. Vi boste pridobili veliko shranjevalnih površin, otrok pa igračo, ki je zlepa ne bo prerasel.

Fotografije: Pinterest