Vitrine prezentirajo dragocene predmete in istočasno skrbijo za red. Predstavljamo vam 30+ modernih in posebej imenitnih.

Vitrine so prostostoječe enote pohištva, ki so narejene z namenom, da vanje spravimo za nas pomembne predmete, dragocenosti in dekoracije. Vitrine so lahko visoke in vitke, nižje in pravokotne, kvadratne, modularne, lahko so povsem iz stekla, ali pa imajo leseno oziroma kovinsko bočno ogrodje in steklena vratca. Nekatere so opremljene z varnostnimi kodami (za takšne se odločajo večinoma zbiratelji), druge pa imajo vgrajeno LED razsvetljavo, ob kateri pridejo razstavljeni predmeti še lepše do izraza.

Sicer pa se vitrine odlično znajdejo v vseh prostorih doma. Najpogosteje jih imamo sicer v dnevnih sobah, kjer je zanje tudi največ prostora in so namenjene razkazovanju raznih slik, spominkov s potovanj, knjig, ur in podobnega, kar želimo zaščititi pred prahom. V kuhinje in jedilnice postavimo vitrino takrat, kadar potrebujemo prostor za lepo zbirko porcelana, pa tudi v domačih pisarnah in spalnicah vitrine niso nobena redkost, vanje najraje postavimo knjige, diplome, medalje s tekmovanj in podobno.

Če smo zbiratelji kakšnih posebnih predmetov, ki bi jih radi postavili v vitrino, pred nakupom razmislimo, kako veliko in stabilno vitrino potrebujemo, kako težka je naša zbirka (od tega je odvisna tudi nosilnost polic) in nenazadnje tudi, ali mora biti vitrina posebej zaščitena s ključavnico, morda pred požarom ali potresom.

Kadar nameravamo v vitrino postaviti le predmete manjše vrednosti in teže, takrat ne potrebujemo drage in profesionalne vitrine, ampak nam zadošča že osnovna verzija. In obratno – pri dragotinah seveda ne varčujmo in jim privoščimo tudi njim primeren razstavni prostor.

Foto: Pinterest