Zadnja leta nas narava izdatno preizkuša z ekstremnimi vremenskimi pojavi. Močna deževja, velike količine snega, toča kot teniška žogica, k nam je prišel tudi orkanski veter v obliki tornada. Nič kaj idealni pogoji, da ob tem sedimo na vrtu in v družbi najdražjih srkamo kavico, boste rekli. A se motite. Če bi si omislili pravo pergolo, potem posedanje na vrtu ali terasi niti v slabih vremenskih razmerah ne bi bilo problem. Hard-Top pergola, ki so jo pred 10 leti razvili v podjetju s 40-letno tradicijo Inoxvrbovšek, na primer kljubuje vsem naštetim naravnim nevšečnostim.

Kako podaljšati čas, ki ga preživimo na terasi ali vrtu, je vprašanje, s katerim se sooča veliko lastnikov nepremičnin. Možnosti imamo seveda več. Lahko si omislimo senco s pomočjo rastlin, na primer konstrukcijo, obraslo z vinsko trto. Lahko postavimo nadstrešek, pokrit s klasično kritino, ali pa morda s stekleno streho. A vse te možnosti imajo svoje dobre in tudi slabe plati. Pri rastlinski nadstrešnici lahko pričakujemo, da bo še pol dneva po dežju kapljalo ter se nam bodo na mizo pod njo usipali listi in plodovi, zato bomo imeli nenehno delo s pospravljenjem. Pod klasičnim nadstreškom bomo blokirali sončne žarke in bosta od jeseni prek zime do pomladi terasa in prostor v hiši za oknom temačna, pri nadstrešku s stekleno streho pa bomo ustvarili učinek tople grede in bo poleti pod njo nemogoče posedati.

Unikatna rešitev

Da bi rešili ta problem, so pri podjetju InoxVrbovšek že pred desetletjem začeli snovati rešitve in tako ustvarili prvo bioklimatsko pergolo nas trgu, jo poimenovali Hard-Top pergola®, patentirali in zaščitili ime. Izdelana je iz aluminijastih profilov s stenami 3 – 5 mm, ki so na vogalih in vseh spojih vijačene z inoks vijaki. Lamele na strehi pa so premične in nastavljive z daljincem tako, da si lahko v vsakem trenutku izberete, koliko sončnih žarkov prepuščajo ali jih blokirajo do popolne sence in vodotesne strehe.

»Le naše pergole so za razliko od vseh drugih na trgu konstruirane, izdelane in vgrajene tako, da prenašajo skoraj vsak veter, točo do 4 cm, do 1 m snega in po njej lahko človek celo hodi,« pove lastnik in direktor podjetja Zdene Vrbovšek ter dodaja: »Hard-Top pergola je unikatno izdelana za vsakega kupca. Ko kupec pokaže interes, ga brezplačno obišče naš prodajni svetovalec, prisluhne njegovim željam in potrebam, mu svetuje najboljše strokovno-estetske rešitve, odločitev pa prepusti kupcu. Če se stranka odloči za naročilo, pride tehnolog na popolne izmere, nariše načrte, po potrebi napravi še 3D vizualizacijo s popolno simulacijo propustnosti sonca na katerikoli dan ali uro v letu. Načrte in navodila nato dobi proizvodnji mojster, ki z dvema pomočnikoma izdela in sestavi vsako pergolo od začetka do končnih nastavitev in testiranja. Pergolo zatem razstavimo, spojne dele, elektroniko in motor shranimo, vse drugo pa odpeljemo na prašno barvanje. Po barvanju sestavimo sklope nazaj, izkušena skupina treh monterjev pa pripelje in vgradi pergolo pri kupcu.«

Hard-Top pergola nima kompromisnih rešitev pri vgradnji, kot jih imajo serijske pergole (razne blende in pločevine, ki prekrivajo nepravilne oblike in izreze za dimnike ali odtoke). Vse posebnosti so opažene in strokovno pripravljene že pred izdelavo, zato so Hard-Top pergole estetsko vrhunske. 

Dodatna in serijska oprema

Terase s Hard-Top pergolo vse bolj postajajo zunanje bivalne enote, primerne za preživljanje prostega časa v vseh letnih časih. Tudi zato je želja mnogih, da takšno pergolo personalizirajo in obogatijo z dodatno opremo. Podjetje Inoxvrbovšek poskrbi tudi za ta vidik in prisluhne dodatnim željam naročnika.

»Vsaka pergola ima senzor za dež, da se samodejno zapre ob prvih kapljah dežja. Za ambientalno ali popolno osvetlitev ima linijska ali točkovna LED-svetila z možnostjo izbire barve in regulacije jakosti. Za moteče popoldansko sonce, veter ali poglede mimoidočih vgradimo na potrebnih mestih ZIP-screene, ki prenašajo tudi manjši veter, ob večjih sunkih pa jih senzor samodejno zapre. Za močan veter ali dež pa so bolj primerne steklene drsne stene ali brisoleji, ki ostanejo zaprti tudi ob neurju, služijo pa tudi kot stransko senčilo,« našteva Vrbovšek.

Hard-Top pergola je 30 – 70 % težja od večine drugih, pa ni zato nič bolj robustna. Je pa močnejša, saj ima debelejše stene lamel in profilov od preostalih.

Hard-Top pergola je prava izbira za vse letne čase

  • pomladi prepušča do 80 % sonca in ujame dež
  • poleti ustvarja hladno senco in onemogoča nastanek oblaka vročega zraka pod stropom
  • jeseni prepušča sonce, senči nizko stransko sonce in ujame dež
  • pozimi prepušča do 80 % sonca, ujame dež in dokazano prenaša do 1 m snega
  • ob neurjih z močnim vetrom in debelo točo pa ostane nepoškodovana

Preprosto vzdrževanje

Pomembno vprašanje pa je nenazadnje tudi vzdrževanje pergole, saj si nas večina ne želi, da bi bili njeni sužnji. Hard-Top pergola na srečo omogoča uživanje brez vsakih skrbi in dela. Ker lamele nimajo žlebičkov, kot jih imajo vse druge, jih ni treba občasno čistiti, da ne pušča – dež izpere prek vseh lamel listje in umazanijo v končni integriran žleb in skrite odtoke v stebrih. Ob napovedanih neurjih z vetrom, točo ali snegom ni treba storiti ničesar, saj senzor zapre lamele – pergola je za takšne razmere grajena. Izdelana je 100 % iz nerjavečih materialov, zato nam je nikoli ne bo treba barvati, morebitne odrgnine in poškodbe pa nikoli ne bodo korodirale.

»Hard-Top pergola nam zelo poveča kakovost življenja. Predstavljate si, koliko jutranjih kavic, popoldanskih kosil, brezskrbnih piknikov, praznovanj, večernih druženj in drugih prijetnih dogodkov se lahko zgodi na vaši terasi, če imate Hard-Top pergolo,« sklene Zdene Vrbovšek.


Za več informacij o Hard-Top pergolah se obrnite na podjetje Inoxvrbovšek, d. o. o., oziroma na njihovo spletno stran www.inoxvrbovsek.com. Vabijo vas, da jih obiščete na sedežu podjetja v Laškem ali pa povpraševanje oddate kar prek spletnega obrazca.

Sponzorirana objava