Interier in vrt hiše v Celju je zasnovala arhitektka Petra Plevnik iz biroja Ideas. Lastnika, ki sta imela specifične želje, sta jo najprej prosila za ureditev interierja. Tega so pred kratkim osvežili in uredili še vrt, ki je zdaj prava oaza, namenjena družinskim srečanjem.

Lastnika hiše, po rodu Celjana, sta se odločila nov skupni dom zgraditi na temeljih stare hiše, kjer je nekoč živela njegova mama. Ker je nova hiša precej velika, sta se urejanja lotila postopoma. Za ureditev interierja sta se povezala z domačinko Petro Plevnik, saj so ju njuni projekti navdušili. Prva ureditev interierja je bila izvedena pred dobrimi 15 leti, pred kratkim pa so ga le nekoliko osvežili in hkrati uredili še domač vrt.

In če se najprej ustavimo kar pri vrtu in okolici hiše, s katero so pridobili kakovosten zunanji življenjski prostor in intimen kotiček, odmaknjen od pogledov mimoidočih. V ta namen je bila nameščena ograja, oblikovana je bila tudi ozelenitev, ki ne potrebuje pretiranega angažmaja, in tudi travo pokosi robot, tako da se lastniki tu zares lahko sproščajo. Ker družina uživa v kulinariki, imajo na vrtu veliko letno kuhinjo in veliko jedilno mizo, ki sprejme 12 ljudi. Vse to je pokrito z bioklimatsko pergolo, ki omogoča uživanje pod streho ali pod milim nebom.

Bioklimatska pergola, slovenski patent

Lamelno pergolo Hard-Top sta lastnika naročila pri podjetju Inoxvrbovšek, ki že desetletja razvija nerjaveče okolju prijazne produkte, zadnje čase pa pretežno izdelujejo lastne patentirane Hard-Top pergole, ki s pametnim izkoriščanjem sončne energije uporabnikom ponujajo prijetnejše, cenejše in bolj zdrave bivalne pogoje na prostem.

Hard-Top pergola je dobila srebrno priznanje od Gospodarske zbornice za inovacijo. Nominirana je bila tudi za Naj podjetniško idejo in je registrirana kot slovenski patent.

“Večina ljudi preživi pretežni del dneva v službi, dopoldan v zaprtih klimatiziranih prostorih in si zato želijo popoldan preživeti na prostem, v naravi. In Hard-Top pergola je tisti element, ki teraso spremeni v zunanjo bivalno enoto, kjer imate poleti senco, jeseni in pozimi pa sonce. Ko pride kakšna nevihta, se lamele same zaprejo, da dobite vodotesno streho. Ko pa sneži, imate lahko teraso zopet varno pokrito, ker je to tako močna pergola, da prenaša do en meter snega,” pove direktor in lastnik podjetja Zdene Vrbovšek.

V dežju je Hard-Top pergola popolnoma vodotesna; ne prepušča niti kaplje dežja. Sicer pa lahko nagib njenih lamel spreminjamo z daljinskim upravljanjem ali pa jo kombiniramo s stranskimi »screen« senčili in LED razsvetljavo

Hard-Top pergola je konstruirana celo tako, da prenaša tudi točo do velikosti kurjega jajca, vse zgornje površine namreč sestavlja 3, 4 ali 5 milimetrov debel aluminij, prednosti pa je še več: “Dejansko je Hard-Top pergola v celoti izdelana v naši proizvodnji v Laškem. V primerjavi z drugimi pergolami ima najširše lamele, 30 cm široke lamele, ki jeseni, pozimi, spomladi prepuščajo daleč največ sonca, kar 80 odstotkov. Med stebroma pa je lahko tudi do 9 metrov razpona,” našteva Vrbovšek in poudari, da je vsaka pergola izdelana unikatno za naročnika in to tako, da desetletja dolgo ne potrebuje nobenega vzdrževanja.

Kombinacija črne in bele z barvnimi poudarki

Ko se iz imenitno urejene zunanjščine premaknemo v notranjost, hitro ugotovimo, da je tudi ta zasnovana tako, da lastnikoma ne krade pretirano veliko časa za pospravljanje. Osnovni dizajn interierja temelji na kombinaciji bele in črne barve. Lastnica pa je kot modna in športna navdušenka želela dodati intenzivno zeleno in rožnato, ki sta se kot začimba pojavili le redkoma. Čez nekaj let jo je pariško modra 3D-tapeta, ki zdaj poudarja steno v dnevnem prostoru, tako navdušila, da so po posvetu z arhitektko zelene poudarke zamenjali modri. Tako je tudi impozantna viseča svetilka v dnevni sobi, ki jo je arhitektka oblikovala prav za ta projekt, dobila novo, modro preobleko.

Poleg lestenca v dnevnem prostoru je arhitektka oblikovala še nekaj drugih kosov pohištva. Namen je bil oblikovati bivalno okolje s funkcijo, kjer ima vsaka stvar svoj točno določen namen. V osrednjem bivalnem prostoru, ki je združen s kuhinjo in jedilnico, je tako oblikovala modernističen tapeciran delovni kotiček z izvlečno mizico za računalnik. Ta ima na eni strani shranjevalno omarico za sesalec, na drugi pa poličke za spominke in kataloge s potovanj, ki so poleg športa druga strast obeh investitorjev. Tudi usnjena sedežna garnitura minimalistične oblike v dnevnem prostoru ter pripadajoči tabureji v živahnih barvnih poudarkih, ki prinesejo v prostor nekaj igrivosti, so bili oblikovani po meri za naročnike. Arhitektka se je pri oblikovanju pohištva držala preprostih linij, ki jih je z živahnimi barvnimi poudarki povzdignila na drugačno raven.

Na hodniku ob vhodu v hišo je garderobni kotiček, ki ima videz plezalne stene. Kamniti elementi oziroma plezalni oprijemki služijo za obešanje plaščev. Poleg je velika omara za čevlje, prav tako narejena po meri z neobičajno oblikovanimi vrati omare. Tu lastnica hrani svojo obsežno in pisano kolekcijo čevljev, ki so njena posebna strast.

Stopnišče, ki vodi od pritličja oziroma vhoda v zgornje dnevno bivalno nadstropje, je oblečeno v črn kamen z bleščicami. Stena ob njem je oblečena belo v tapeto z reliefnim vzorcem, ki se ponovi v kuhinji, vendar v njenem negativu. Kuhinja je v elegantni črno-beli kombinaciji z detajli v modri, enaki pariško modri barvi, kot se pojavi v dnevni sobi.

Dnevni prostor je visok, odprt do ostrešja na eni strani, na drugi strani pa je galerija. Iz dnevnega prostora se vstopa na malo teraso, primerno za klepet ob kavi. Na drugi strani pa je ozek povezovalni balkon, ki po zunanji strani vodi do spalnice. V tem nadstropju je še ena terasa. Ta je pokrita in namenjena obedom zunaj, tudi kadar je slabo vreme. V tej hiši se veliko kuha in druži ob hrani, zato je jedilna miza v kuhinji velika, da lahko pogostijo tudi večjo družbo.

Na galeriji imata lastnika še en prostor za počivanje, ki pa ga uporabljata bolj ob večerih. Tu so tudi manjši plinski kamin, ki naredi vzdušje še bolj udobno, delovni kotiček, ki ga uporablja gospod, in balkon z nadstreškom, ki je njegov najljubši v hiši, saj od tu opazuje prihajajoče vremenske spremembe.

Kopalnica v nadstropju je umirjena, saj so v njej želeli doseči SPA učinek. Uporabili so temno rjavo keramične ploščice z odtisi listov. Poseben poudarek pa daje linija, ki se prek stenske keramike nadaljuje skozi pohištvo v obliki bordure. Tu ni nobenih živahnih odtenkov, ki jih sicer srečujemo po vsem ambientu, to dinamiko je arhitektka v kopalnici dosegla z uporabo različnih tekstur, ki sovpadajo v ambient.

Spalnica je edini prostor, kjer so namesto ploščic za tlake uporabili naravni bambus. Tu prevladuje belina, saj je bila želja, da je ta prostor kar se da odprt in svetel. Postelja je oblečena v belo usnje, enako kot so ga uporabili za preobleko jeklenih stebrov (konstrukcija hiše) za vzglavjem postelje. Za posteljno vzglavje je bila umeščena nizka stena, ki je poudarjena z živahno rožnato barvo, vanjo pa so skrili vse potrebne električne inštalacije.

Lastnica ima posebno afiniteto do dovršenih detajlov, k čemur je arhitektka med procesom notranjega in zunanjega oblikovanja ves čas stremela. Tako je linije iz interierja prenesla v ureditev eksterierja. Prostori v hiši in tudi zunaj nje so bili oblikovani z mislijo na čist dizajn, pri katerem je dominantna intenziteta barv, detajli pa se prepletajo skozi celoten projekt.

Arhitektura: IDEAS, Petra Plevnik

Izvedba bioklimatske pergole: Inoxvrbovšek