Obiskali smo ljubljansko stanovanje, v katerem se prepletata bogata eleganca in prefinjeni minimalizem.

Marjetka Lužovec Hrvatin in Mateja Lužovec iz biroja Detajl in celota sta interier dupleksa dobili v izdelavo, ko se je soseska šele pričela graditi: “Tako sva lahko posegli tudi v arhitekturo sten in prostorov ter opremo zasnovali prilagojeno trenutnim potrebam in željam naročnika.”

Stanovanje s 120 m2 bivalne površine in 42 m2 teras je zasnovano v dveh etažah. Spodnja je namenjena dnevnemu, zgornja pa nočnemu bivanju.

V osrednji del bivalne etaže vstopimo iz skupnega stopnišča. Že na vhodu lahko opazimo, da stanovanje ni povsem navadno – pozdravijo nas namreč parket, položen v ribjo kost, okrasne stenske letvice, izbrani oblikovalski kosi ter medeninasti poudarki. “Želja naročnika je bila oprema interierja v sodobnem meščanskem stilu,” povesta avtorici opreme, ki sta klasične poudarke uravnotežili z minimalističnim vgradnim pohištvom.

Prvi element, ki ga zagledamo, ko vstopimo v stanovanje, so elegantne, zaokrožene stopnice z unikatno, prekrasno medeninasto ograjo. Pod stopniščem je skritih nekaj garderobnih omar, pred njimi pa stoji velik tabure za preobuvanje.

Skozi veliko stekleno steno, ki poteka vzdolž predsobe, že uzremo dnevno sobo s kaminom in veliko bivalno teraso. “Dnevna soba se preko steklenih drsnih vrat po potrebi v celoti zapre in z zavesami ustvari intimo; lahko pa se odpre in poveže s stopniščem, kuhinjo in jedilnico,” razložita avtorici, ki sta predvideno zidano steno nadomestili s stekleno in tako bistveno bolj povezali celotno etažo. Z enim pogledom lahko zdaj zaobjamemo celotno os stanovanja – od terase do terase.

Na nasprotni strani stopnišča je umeščena kuhinja z jedilnico. Kuhinja je oblikovana predvsem z mislijo na udobno kuhanje – z veliko uporabnih površin za shranjevanje in delo. Jedilnica, po drugi strani, pa je opremljena z romantično noto: z velikim stenskim ogledalom, dolgimi okrasnimi zavesami ter s svetili Bell Light oblikovalskega studia Moooi, ki navdušujejo s svojo medeninasto ‘pentljico’.

Prav svetila Moooi dajo stanovanju poseben poudarek – očara nas na primer cvetlični lestenec v dnevni sobi, ki ga dopolnjuje Construction Lamp ob tleh; ali pa dve origami ptici (Perch light) v kuhinji, ki si ob steni izmenjujeta poglede. Opazimo tudi zbirko Flosovih okroglih luči – dveh viseči ob postelji ter eno namizno ob stopnišču.

Naš obisk zaključimo v razkošni spalnici z lastno kopalnico. Vhod v slednjo je skrit – v steni za udobnim posteljnim vzglavjem moramo namreč najti vrata brez podboja, oblečena v okrasne letvice, ki nas popeljejo še v zasebne sanitarije. Čarobno, ni kaj!

Arhitektkama je s tem stanovanjem uspelo dokazati, da je mogoče tudi z umirjeno barvno paleto in redkimi izbranimi kosi opreme ustvariti večplasten, okusen in vznemirljiv interier, ki se ga nikoli ne naveličamo.

Interier: Detajl in celota

Fotografije: Mate Mioč