V svetu nadvse priljubljeni »infinity« bazeni, ki jih v slovenščini označujemo z izrazom prelivni bazeni, niso zasloveli brez razloga. Občutek neskončnosti, sanjavi horizont in očarljivi razgledi, to je le nekaj karakteristik bazenov, ki so v zadnjih letih preplavili družabna omrežja. Le redki pa vedo, da enega prvih prelivnih bazenov najdemo že v palači Versailles, nanje pa je prisegal tudi sloviti James Bond.

Prelivni bazeni, za katere se zdi, da se nikoli ne končajo, poskrbijo, da se počutimo kot eno s horizontom. Z izrazom »infinity pool«, ki se je prijel v svetu, označujemo bazene, v katerih se voda izteka čez enega ali več robov, zaradi česar dajejo vizualni občutek neskončnosti. Pogosto so oblikovani tako, da eden ali več robov meji na morje, zaradi česar je vizualni efekt še veličastnejši.

Po nekaterih prepričanjih, naj bi tovrstni bazeni izvirali iz Francije, saj številni kot prvega izmed njih označujejo vodnjak Stag v razkošni palači Versailles iz 17. stoletja. Za njihovo širšo razpoznavnost pa je brez dvoma kriv ameriški arhitekt John Lautner, ki je zaslovel s prelivnimi bazeni v zgodnjih šestdesetih letih minulega stoletja. Ustvaril je kopico bazenov za zasebne naročnike, eden njegovih najbolj prepoznavnih pa je »neskončni bazen«, ki ga lahko občudujemo v Bondovem filmu »Diamonds are forever« iz leta 1971.

Foto: Will Truettner/Unsplash

Prelivne bazene najdete širom po svetu, najbolj slaven pa je brez dvoma tisti na vrhu hotela Marina Bay Sands v Singapurju. Ljudje z vsega sveta potujejo prav tja, da lahko svoj skok v prelivni bazen obeležijo tudi na družabnih omrežjih. Tudi v Sloveniji najdemo nekaj t. i. »infinity« bazenov, eden najbolj zanimivih pa je na vrhu hotela Vander, s pogledom na staro mestno jedro Ljubljane. Prelivni bazeni so se razrasli po vsej Evropi, za vas pa smo izbrali trojico, ki nas je najbolj navdušila.

Belmond Hotel Caruso, Italija

Nad italijanskim mestecem Ravello, ob sloviti obali Amalfi, se dviguje čudovita palača iz 11. stoletja – Belmond Hotel Caruso. Pohvali se lahko z zavidljivim oblikovalskim dizajnom, pravi presežek pa je prelivni bazen na vrtu, ki se »izteka« v sredozemsko morje pod njim. Luksuzna strežba, ki vam na vašo željo kar v bazen prinese priljubljeno pijačo ali pa vaš obraz osveži z meglico, je le še pika na i nepozabnemu razgledu.

Vir: belmond.com

The Cambrian Hotel, Švica

Kadar pomislite na prelivni bazen, obenem gotovo pomislite na širno morje, obalo, toplo sonce in vročino. Pa vendar se eden najlepših neskončnih bazenov v Evropi skriva v srcu švicarskih Alp. Vrhunski spa hotela The Cambrian v Adelbodenu se lahko pohvali z izjemnim zunanjim prelivnim bazenom, ki se spogleduje z zasneženimi vrhovi Alp in ledeniško dolino pod njimi.

Vir: booking.com

Grace Hotel, Santorini

Slikoviti otok Santorini s svojimi belimi hišicami, cerkvicami z modrimi strehami in čudovitimi plažami vsako leto privabi nešteto gostov. Na otoku se nahaja nekaj deset prelivnih bazenov, eden najlepših pa je brez dvoma v Grace Hotelu s prečudovitim pogledom na zaliv Caldera. Trenutek, ko boste iz bazena opazovali sončni zahod, vam bo za vedno ostal v spominu.

Vir: Grace Hotel